Közös amerikai magyar kurzus a BTK-n

Sikeresen zárult a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete és az egyesült államokbeli Indiana Egyetem közös nyelvtanulási és nyelvészeti szemináriuma, az International Speaking Skills Program (ISSD). A kurzust 36 anglisztika alap-, tanár- és angol nyelvészet mesterszakos hallgató teljesítette.

A program február 13-án egy szintfelmérő interjúval indult, és április 24-én vizsgával zárult. A hallgatóknak 7 alkalommal 2-szer 50 percben volt lehetőségük arra, hogy az Indianai Egyetem (Bloomington) 10 tanári képesítést szerző alapképzéses és 6 felsőbb éves hallgatójának mentorálása mellett angol nyelven fejlesszék kommunikációs készségeiket életszerű szituációs feladatok segítségével. Az órákat szombat délutánonként tartották 6 fős csoportokban; minden csoportot 2 vagy 3 bloomingtoni diák tanított Zoomon keresztül. 

-  Öt csoportban elsőéves anglisztika alap- és tanárszakos hallgatók ismerhették meg, hogyan kell angolul hatékonyan kommunikálni különféle munkahelyi szituációkban – állásinterjúk, prezentációk a munkahelyen, nemzetközi utazással kapcsolatos problémák megoldása, tervezés, viták és részvétel konferenciahívásokon. Egy csoportban pedig a tudományos életben szükségek készségek fejlesztése zajlott négy angol nyelvészet mesterszakos, egy tanár- és egy anglisztika alapszakos hallgató részvételével. Többek között azt gyakorolhatták, hogyan kell levezetni egy tudományos publikációról szóló megbeszélést, hogyan kell kapcsolatba lépni egy kutatóval, amennyiben kérdésünk van a kutatásával kapcsolatban, illetve hogyan kell egy kutatást prezentálni egy konferencián – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Kardos Éva, a Bölcsészettudományi Kar Angol Nyelvészeti Tanszékének adjunktusa.

A debreceni és a bloomingtoni diákok is kreditért teljesítették a kurzus követelményeit. Az óraterveket az Indianai Egyetem Nyelvtanulás Tanszékén (Department of Second Language Studies) oktató Burghardt Beatrix szakmai vezetése mellett készítették az Indianai Egyetem diákjai, míg a Debreceni Egyetemen az Angol Nyelvészeti Tanszék adjunktusa és tanszékvezető-helyettese, Kardos Éva koordinálta a programot. 

A hallgatók visszajelzése alapján az ISSD mind Debrecenben, mind Bloomingtonban sikeresnek bizonyult, így a következő tanévben kibővített létszámmal indulhat újra a két egyetem közös szervezésében a nemzetközi nyelvi kurzus.

Sajtóiroda - BZs