Korszerű tudással a családokért

A szülésznő és védőnő szakirányú képzés tapasztalatait, gyakorlati és pályaorientációs lehetőségeit vitatták meg a szakemberek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, Nyíregyházán. A rendezvényen a magas szintű gyakorlati oktatás fontosságára is felhívták a figyelmet.

Félévnyitó szakmai tanácskozást rendezett csütörtökön a kar Egészségtudományi Intézetének Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszéke. Az eseményre ezúttal nem csak a szülésznői és védőnői gyakorlatokat vezető munkatársakat, hanem az intézményen kívül gyakorlati helyeket működtető partnereket, ellátó intézményeket, egészségügyi és szociális szolgáltatókat, önkormányzatokat is meghívták. Így az elméleti képzés mellett a gyakorlatorientált szemlélettel is részletesen foglalkoztak.

A tanácskozáson részt vett Móré Marianna, a DE EK dékánja és Takács Péter intézetigazgató is.

Jávorné Erdei Renáta, a Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék vezetője kifejtette: az volt a cél, hogy a kar teljes képzési, kutatási portfólióját bemutassák a résztvevőknek és szorosabbra fűzzék velük az együttműködést.


- A célunk egy közös gondolkodás elindítása a gyakorlatokkal kapcsolatban, hogy előkészítsük a jövő feladatait. Olyan visszajelzéseket vártunk és várunk, amelyeket beépítve a képzési rendszerünkbe, tovább javíthatjuk a gyakorlati oktatás minőségét, figyelembe véve a munkaerőpiaci igényeket és a gyakorlati oktatók szempontjait is.  Arra törekszünk, hogy minél magasabb szintű szakmai tudással, gyakorlati készséggel rendelkező oktatók vegyenek részt a szülészeti és a védőnői képzésekben – hangsúlyozta a tanszékvezető.

Hozzáfűzte: az egyészségügyre egyelőre nem jellemző duális képzési rendszer komoly lehetőségként vetődött fel a partnerek körében is, emellett az is lényeges irányelv volt, hogy a gyakorlati oktatást végző szakemberek minél több pedagógiai kompetenciával rendelkezzenek.

A tanszékvezető azt is kiemelte, hogy a leendő, magasan kvalifikált szakemberek oktatása érdekében elengedhetetlenek az infrastrukturális fejlesztések a családokat, anyákat, gyermekeket középpontba helyező védőnői és szülésznői szakterületen.

- Az oktatóknak szakmai és tudományos szempontból is meg kell felelniük a felsőoktatási kihívásoknak, ennek érdekében korszerűsíteni kell a szaktantermeket, olyan eszközöket kell használni, amik illeszkednek a kor elvárásaihoz. Ilyenek például a magashűségű szimulációs eszközök, amiken rizikómentesen gyakorolhatnak a hallgatók. A szülésznők számára egy szülészeti szimulátor beszerzése szerepel a tervek között. A védőnőknél a teljes szülői élmény program elérhető, egy újabb csomaggal pedig a hallgatók még korszerűbb tudásra tehetnek szert.  Ez a program a családi életre nevelésben segít, azt szimulálja, hogy milyen egy újszülött jelenléte, milyen feladatok várnak az anyára. Mindezeket otthoni környezetben is megélhetik a hallgatók, így a szerepbe illeszkedve hasznos tanácsokat tudnak majd adni – tájékoztatott Jávorné Erdei Renáta.

A rendezvényen workshopokat tartottak a szakemberek, ahol többek között szó esett az oktató védőnő szerepéről a hallgató pályaorientációjában, az oktatóvédőnői gyakorlat szervezési aktualitásairól, a szülésznő hallgatók klinikai környezetben történő gyakorlati oktatásának tapasztalatairól és a családbarát szülészeti fejlesztésekről is.

Sajtóiroda - BZ