Kiváló sportolóit díjazta a Debreceni Egyetem

A hazai és a nemzetközi sporteseményeken kiemelkedően szereplő hallgatók vehettek át kitüntetést szerdán a yoUDay előtt a Nagyerdei Stadionban rendezett ünnepségen. A Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója címet idén harminchárom versenyző kapta meg.

- Idén tavasszal a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a Debreceni Egyetem és Debrecen városa közösen rendezte meg Magyarország legnagyobb multisportrendezvényét, a MEFOB Fesztet, amelyen a Debreceni Egyetem sportolói szerepeltek a legsikeresebben. A júliusi 3×3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság megszervezésével pedig az egyetem felkerült az európai egyetemi sport térképére. Az eseményt az Európai Egyetemi Sportszövetség minden idők legsikeresebb 3x3-as egyetemi EB-jeként értékelte – idézte fel a szerdai ünnepségen Balogh László. 

A Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy 2024-ben a Debreceni Egyetem, Debrecen városa, valamint Miskolc és a Miskolci Egyetem közösen ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak (EUG), amely a világ legjelentősebb egyetemi multisportrendezvénye.  

-  A Debreceni Egyetemen nem csak beszélünk az egyetemi sportról, nem csak a különböző indikátoroknak való megfelelés miatt szerepel a sport az egyetem életében, hanem mi valóban azt gondoljuk, hogy a sport és a tanulás összetartozik ¬– mondta Balogh László.  

A professzor ismertette, hogy a kormány két és fél milliárd forintos külön forrást biztosít a modellváltó egyetemek testnevelésére, sportjára. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség által kidolgozott mérőrendszer alapján összeállított listában az elmúlt években a Debreceni Egyetem volt a legjobban szereplő intézmény. Az igazgató hozzátette: az intézmény nem lehetne ennyire sikeres a város és az együttműködő partnerek nélkül.  

A köszöntő után átadták a Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója kitüntetéseket. A 2006-ban alapított elismerő címet idén harminchárom hallgató vehette át (a névsor a cikk végén csatolva).  

- Önök viszik a Debreceni Egyetem jó hírét. Példaképek mindannyiunk számára, az egyetemi szférában és a sportolók között is. Vállalták azt, hogy tanulnak és mellette magas szinten sportolnak, és higgyék el, hogy ez a befektetés néhány év múlva sokszorosan megtérül – hangsúlyozta Balogh László. 

Az eseményen elismerő oklevelet vehetett át a sporttudományi kutatásokban élen járó tizennyolc hallgató (névsor a cikk végén), a MEFOB-on 1-3. helyezést elért 144 sportoló, valamint a 3×3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon kiválóan szereplő női és férfi csapat tagjai. Emellett a versenyeken önkéntesként dolgozók munkáját is jutalmazták. 


A kitüntetetteket Gelei József is köszöntötte, aki felidézte sportpályafutását és tanulmányait. Az olimpiai bajnok labdarúgó kiemelte: össze lehet egyeztetni a tanulást és a sportot, de ehhez neki is nagyon sok mindenről le kellett mondania. Cserébe viszont sportolóként annyi örömteli pillanatot élt át, amely megfizethetetlen. Hozzátette: 85 évesen is életének fontos része a mozgás, ma is rendszeresen sportol. 

Sajtóközpont - CZA