Kihelyezett tanszék a járműipar szolgálatában

Járműmechatronikai kihelyezett tanszéket hoz létre a Vitesco a Debreceni Egyetemen. Az autóiparban használatos hajtásláncok gyártásával és fejlesztésével foglalkozó német cég a csütörtökön aláírt megállapodás nyomán bekapcsolódik a Műszaki Kar újonnan induló villamosmérnök mesterképzésébe, valamint a mechatronikai mérnökök oktatásába is.

Az elmélet és üzleti élet szorosabbra fonását, a komplex technológiai elvárásainak megfelelően a tudatos utánpótlás biztosítását szolgálja a járműmechatronikai kihelyezett tanszék létrehozásáról és az oktatási együttműködésről szóló megállapodás, melyet csütörtökön írtak alá az egyetem és a vállalat képviselői az intézmény Karácsony Sándor termében.

- Példaértékű a Debreceni Egyetem együttműködése a Vitescóval, amely már a gyár alapkőletételekor elkezdődött a cég és a karok között. Azt szeretnénk, hogy hallgatóink az egyetemi évek alatt ne csak elméleti tudást szerezzenek, hanem gyakorlatot is. Ennek a legjobb terepe egy vállalat, ahol valódi problémákat kell megoldani – fogalmazott a DE műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese a Műszaki Karon létrejövő Járműmechatronikai Kihelyezett Tanszék létrehozásáról szóló megállapodás csütörtöki aláírásakor.  

Ailer Piroska rektorhelyettes felidézte: az elmúlt években számos egyeztetést folytatott az egyetem és a Vitesco vezetése a közös célokról, a vállalat igényeiről, amit az intézmény igyekezett „lefordítani” az oktatás nyelvére. Ennek jegyében közös specializáció jött létre, első lépésben a hallgatók lehetőséget kaptak szakmai gyakorlatra, szakdolgozatok készítésére, és a Vitesco bekapcsolódott a duális képzésbe.

A Vitesco cégvezetője és HR igazgatója szerint a megállapodással még szorosabbra fűzték együttműködésüket az egyetemmel. Makray Réka kifejtette: amikor a vállalat jogelődje helyet keresett az új gyáregységnek kiemelt szempont volt a döntés meghozatalakor, hogy oktatási háttér is legyen. A gyár 2019 óta működik Debrecenben, dolgozóik száma jelenleg 520 fő. Az egyetemmel még ugyanabban az évben aláírtak egy stratégiai megállapodást, amelyben rögzítették az együttműködés főbb pontjait.  

- A 2020-ban elindított gyakornoki programunk keretében most 20 gyakornok dolgozik nálunk. Nagy örömünkre korábbi gyakornokaink csaknem 80 százaléka munkatársunkká vált. Szakmai és oktatói háttérrel támogatjuk a polimertechnológiai posztgraduális képzést és 2020-ban elindítottuk a járműmechatronikai szereléstechnológiai specializációt, ahol szemeszterenként öt-hat hallgatót fogadunk – ismertette Makray Réka, aki arról is beszélt, hogy a Műszaki Kar Mechatronikai Tanszékével együttműködve segítik a jövő februárban induló villamosmérnöki mesterképzés elindítását.

A Vitesco Technologies Hungary Kft. termelési igazgatója és a kihelyezett tanszék vezetője a bejelentéssel kapcsolatban kiemelte: az autóipar a hibrid és az elektromos hajtás felé fordult, mely új kihívásokkal jár, aminek úgy tudnak megfelelni, ha szakembergárdájuk naprakész tudással rendelkező, agilis kollégákból áll.  

- Ezen együttműködés lehetővé teszi, hogy a tehetséges és tanulni vágyó fiatalokat az elérhető legmodernebb ipari környezetben képezzük, és az egyetemi anyag elsajátítása mellett testközelből megismerjék az autóipari folyamatokat. Ezáltal a tanszéken tanuló hallgatók karrierje előnnyel indul, megszerzett ismereteiket a kezdetektől sikeresen fogják használni akár a Vitesco leendő munkatársaiként is – érvelt Nyéki József.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja kiemelte, hogy az új kihelyezett tanszék, valamint képzési együttműködés révén a kar valamennyi járműiparhoz kapcsolódó képzése (járműmérnök, gépészmérnök, villamosmérnök, mechatronika mérnök, műszaki menedzser) jelentős oktatási támogatást kap. Husi Géza aláhúzta: a kar történetében ez az első eset, amikor egy cég már az új szak elindulás előtt létrehozza a képzéshez kapcsolódó kihelyezett tanszékét.

- A Műszaki Kar tudatos törekvése, hogy az ipari trendeket követve olyan tudásanyagot nyújtson, illetve szakokat és specializációkat indítson, amelyek szervesen kapcsolódnak a régió és az ország fejlesztési igényeihez. Debrecen járműiparának jövőjében különösen nagy hangsúlyt kap az elektromos hajtású járművek fejlesztése, melyet a villamosmérnöki mesterképzés és az új kihelyezett tanszék révén a Műszaki Kar is támogat – tette hozzá Husi Géza dékán.


 
A Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2023 szeptemberében indul a villamosmérnök mesterképzés, melyre november 15-ig a keresztféléves felvételi eljárás keretében adhatják be jelentkezésüket a felvételizők.

Sajtóközpont - OCs