Kiemelkedőt alkottak az ifjú zeneművészek

Az elmúlt hetekben harminckét művész irányításával huszonkét egyéni mesterkurzust tartottak a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, a XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, melyen tizennégy országból több mint százhatvan hallgató vett részt. Az eseménysorozat keretében köszöntötték kilencvenedik születésnapja alkalmából Vásáry Tamás zongoraművészt, karmestert, aki idén is elvállalta a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar vezetését.

Az Európai Unió országai mellett a világ minden tájáról érkeztek fiatal zenészek a nyári akadémiára, például Koreából, Kínából és Iránból, de jöttek Törökországból és Hong Kongból is, hogy kiváló professzoroktól, nemzetközi színvonalú kurzusokon képezzék magukat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A két héten át tartó eseménynek több visszatérője is volt, olyanok is bekapcsolódtak a munkába, akik a nyári akadémia miatt léptek végül a zenei pályára vagy választottak magyar egyetemet képzésük színhelyéül.

A kurzusok résztvevői zongorán, fuvolán, hegedűn, mélyhegedűn, szaxofonon, gordonkán, oboán, klarinéton, kürtön, trombitán, harsonán és ütőhangszereken gyakorolhattak, énekes mesterkurzuson vehettek részt, valamint a Mozdulat zeneisége kurzuson gyarapíthatták tudásukat.

A rendezvény különlegessége volt, hogy a Zenés Esték a Nagyerdőn koncertsorozatban színes repertoárt bemutatva léptek színpadra az akadémia professzorai a Liszt teremben. A gálakoncertek mellett nyolcadik alkalommal rendezték meg Petrovics Emil emlékére a Kortárs Zenei Énekversenyt, melyet a tervek szerint jövőre beépítenének a debreceni Zeneművészeti Karon a tanév rendjébe.


Váradi Judit, az Ifjú zeneművészek Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója a hirek.unideb.hu-nak elmondta: ebben az évben is bebizonyosodott, hogy mekkora igény van a nyári zenei kurzusokra a Debreceni Egyetemen, hiszen amellett, hogy kiemelkedő nemzetközi visszhangja van az eseménynek, a zenehallgató közönség is örömmel fogadja a fiatal tehetségek bemutatkozását. Ezúttal több mint százhatvanan vettek részt a nyári akadémián tizennégy országból, ami azt jelenti, hogy egyre többen viszik hírét a világban a Debreceni Egyetemnek.

- Idén az előzetes várakozásokat is bőven felülmúlta az akadémia sikere, ami nagyban köszönhető annak, hogy a hozzánk érkező fiatalok komolyan vették a feladatot, rendkívül koncentráltan dolgoztak, így a szakmai munka kiemelkedően nagy hangsúlyt kaphatott. Színes volt a paletta, figyelemreméltóan felkészült társaság gyűlt össze, hiszen a legtöbben azért jöttek a karra, mert fejlődni akartak, zenekarban szerettek volna játszani. Ez a céltudatosság segített abban, hogy rövid idő alatt egy színpadkész és színvonalas zenekar állhatott össze, pedig nagyon nehéz ilyen sokféle kultúrából és ilyen eltérő képzettségű fiatalokból egységes formációt létrehozni. A nyári akadémia legfontosabb üzenete az volt, hogy kellő koncentrációval és alázattal ez is lehetséges.  Felszabadultság és öröm jellemezte az idei nyári akadémiát, a közös munka során minden résztvevő számára egyértelmű volt, hogy valami egyszerit és megismételhetetlent hoztunk létre. Magyarországon egyedülállóan komplex zenei rendezvény ez, hiszen kurzusokat adunk, versenyeket rendezünk és a mesteroktató professzorok is kiállnak a színpadra. Mindez nemzetközi szinten is felkelti a fiatalok figyelmét – értékelt a művészeti igazgató.

Zárásként a nyári akadémia résztvevőiből alakult Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás és Bolyky Zoltán vezényletével a Nagytemplomban adott koncertet, megünnepelve Vásáry Tamás 90. születésnapját, melyet augusztusban tölt be a Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. A debreceni fellépést követően a Szlovák Rádió hangversenytermében, Pozsonyban, majd Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében állt színpadra a világzenekar. A közönség minden fellépés után állva ünnepelte az együttest. Vásáry Tamás a Nagytemplomban rendezett koncert előtt kiemelte, hogy a most összeállt formációt kiváló zenészek alkották, az idei közös munka minden eddiginél nagyobb élményt jelentett számára.


Sajtóközpont - BZ