Kezdődnek az egyetemi koncertsorozatok

Több mint negyven színvonalas klasszikus zenei koncertet kínál a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hamarosan kezdődő őszi évada. Folytatódik a Konzervatóriumi Esték, az Universitas-Debrecen és a Steinway hangversenysorozat, a Régi Zenei hangversenyek, valamint a Lélekmelengető. A Hang-Játék-Zene Ifjúsági élménykoncertek és a Zene-Matiné alkalmai is különleges pillanatokban gazdag produkciókat kínálnak majd a látogatóknak.

Idén is kiemelkedő színvonalú koncerteket láthatnak hazai és nemzetközi művészek előadásában a Debreceni Egyetem (DE) Zeneművészeti Karára (ZK) ellátogatók. Az őszi koncertévad kapcsán rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón a programról és a fellépőkről Tőzsér József, a DE élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese, Lakatos Péter, a ZK dékánja és Váradi Judit művészeti menedzser számolt be. 

A rektorhelyettes elmondta: példaértékű az a tevékenység, amelyet a Zeneművészeti Kar hosszú évek óta végez, hiszen egyedülálló módon hét sorozatban szervez változatos koncerteket, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy erősítse az intézmény hazai és nemzetközi megítélését.

- A ZK-n folyó munka és a koncertek az egyetemi élet sarokkövét jelentik. Mivel mindig minden folyamatosan változik, fontos, hogy legyenek megnyugvást adó állandó pontok, ugyanakkor elkerülhetetlen a fejlődés is. A Debreceni Egyetem nagyon széles spektrumú képzéseket nyújt, sok helyről vannak itt hallgatók eltérő érdeklődéssel, ám a zene nyelve közös, egyetemes és mivel rengeteg olyan egyetemista tanul nálunk, akiknek zenei előképzettségük is van, az egyetemi zenei oktatás, valamint a koncertek jelentős közösségkovácsoló erőnek számítanak – fogalmazott Tőzsér József.

Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja hozzátette, hogy kiemelten fontos az őszi és a tavaszi zenei évad, hiszen a hallgatók elismert művészekkel, nívós színpadi produkciókkal találkozhatnak, ezek révén pedig a tanórákon kívül is rendkívül sokat fejlődhetnek.

- A zenei képzés nem elméleti megközelítésű, sokkal inkább gyakorlati. Igyekszünk mindent megmutatni, amit lehetséges, hiszen a fiatalok így fejlődhetnek a legtöbbet. Az is kérdés, hogyan teljesítenek a színpadon, a koncertsorozatok során a karra érkező művészek példát mutatnak, az egyetemisták pedig nemzetközi szintű koncerteket láthatnak élőben. Ők maguk is részt vehetnek a fellépések egy részén, megnyilvánulhatnak akár szólóban, akár zenekarban – ismertette a kari vezető.

Az októberben kezdődő évad célja, hogy közelebb hozza a debreceniekhez, a családokhoz, a gyerekekhez a klasszikus zenét, valamint kortárs darabokkal is megismertessék őket. Váradi Judit, a DE ZK művészeti menedzsere szerint ez egy olyan régóta tartó szolgálat, amelynek minden évben egyre nagyobb létjogosultsága van. 

- Huszonhárom éve kezdtünk hangverseny-sorozatokat szervezni azért, hogy az itt levő értékeket megmutathassuk a közönségnek, hiszen a munkánk nem elsősorban a négy fal között zajlik. A legrégebbi sorozatunk, az Universitas már harmincegy éves, az egyetem már akkor felismerte, hogy egy olyan közegben, ahol széles oktatási palettán képzik a jövő értelmiségét, ott a művészet is jelen kell legyen. A legrégebbi sorozatunk is képes megújulni, fejlődni, fenn tudjuk tartani az érdeklődést mindegyik zenei eseményünkkel kapcsolatban, ami bizonyítja, hogy szükség van ezekre a koncertekre, több mint két évtized után is. Presztízst jelent számunkra, hogy mindig tudjunk újat mutatni a színpadon – hangsúlyozta a művészeti menedzser.

Az Universitas-Debrecen és a Steinway-koncerteken hét, a Konzervatóriumi Esték sorozatban nyolc, az Ifjúsági élménykoncerteken tizenöt fellépést, ezeken kívül pedig három önálló zenei matinét láthat és hallhat majd a közönség. Fellép majd az idei évadban a Régizene Együttes, valamint egy, táncot, zenét és irodalmat ötvöző különleges összművészeti eseménynek is otthont ad a Zeneművészeti Kar.

Az őszi koncertévad a Steinway hangversenysorozattal kezdődik szeptember 27-én 19 órakor a Liszt teremben. Borbély László ünnepi zongoraestjének középpontjában Rachmaninov művei állnak, tisztelegve a szerző előtt születésének 150. és halálának 80. évfordulója alkalmából. A Konzervatóriumi Esték hangversenysorozat október 16-án kezdődik, akkor a Zeneművészeti Kar Vonós tanszék tanárainak hangversenyét láthatja a közönség, 19 órától a Liszt teremben.

A teljes program az alábbi csatolmányokban található.

Sajtóiroda – BZ