Kétnyelvű kötet a nagy utazó emlékére

Újabb közös kutatási és tudományos programmal bővül a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar (BTK) és a malajziai Sunway University együttműködése. A két intézmény oktatói Xántus János, a híres magyar utazó, természettudós 1870-es borneói útját dolgozzák fel angol és magyar nyelven, két kötetben.

A Debreceni Egyetem (DE) és a malajziai Sunway University (SU), az ország egyik vezető magánegyeteme között 2022-ben létrejött együttműködési megállapodás nyomán számos oktatási és kutatási projekt indult az SU Centre for English Language Studies (CELS) egysége és a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézete között.

- A Sunway University részéről Nicholas Lee és Kiss Tamás (CELS), a DE BTK részéről pedig Venkovits Balázs és Szabó Fruzsina (Angol-Amerikai Intézet) koordinációjában számos közös oktatási, tanulási projekt és kutatás kezdődött az interkulturális kommunikáció fejlesztésére, továbbá partneri látogatások történtek, illetve tudományos publikációk is készültek már – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csatár Péter.

A DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese kiemelte: a Sunway University-vel, illetve Malajziával létrejött kapcsolati rendszer az egyetem nemzetközi reputációját is erősíti.

Az együttműködés legújabb lépéseként a két egyetem Kiss Tamás és Venkovits Balázs koordinálásával Xántus János híres magyar utazó, természettudós, néprajzi gyűjtő 1870-es borneói utazását dolgozza fel.

A magyar és maláj szempontból is egyedülálló utat és munkát Xántus 1880-ban megjelent írásából ismerhetik a magyar olvasók.

- Ez a beszámoló jelenik majd meg a két egyetem kutatóinak munkája révén egy kétnyelvű kötetben, a Sunway University Press gondozásában. A kiadványban az eredeti magyar mellett angol fordításban is elérhető lesz az eddig kevésbé ismert beszámoló, a Borneóból küldött egyéb levelek mellett alapos magyarázatokkal, kiegészítésekkel, illetve bevezető tudományos tanulmányokkal és különleges illusztrációkkal együtt – tájékoztatott Csatár Péter.

Az eddigi együttműködést kibővítve a két egyetem mellett a budapesti Néprajzi Múzeum és a Borneo Cultures Museum szakemberei is bekapcsolódnak a munkába, így a tervek szerint 2025-ben, Xántus János születésének 200. évfordulóján kiállítás is nyílhat Szarawakban a nemzetközi egyetemi és múzeumi együttműködés révén.

Ez utóbbi hírt nemrégiben Szarawak turizmusért, kreatív iparért és előadóművészetekért felelős minisztere is megemlítette, aki kiemelte a közös szervezésű kiállítás jelentőségét.

Sajtóközpont - BZs