Jövőbe mutató partnerség

Több tudományterületen tervez kutatási együttműködést a Debreceni Egyetemmel a Németország öt vezető felsőoktatási intézménye között nyilvántartott Bonni Egyetem. A két intézmény az idegtudományok fejlődését és a kutatások összehangolását célzó NeurotechEU-programban megkezdett kooperációt bővíti, a kapcsolat kiterjesztéséről kétnapos debreceni látogatáson egyeztettek az egyetemi vezetők.

Nyolc neves európai felsőoktatási intézmény – köztük a Debreceni Egyetem – 2020 őszén indította a NeurotechEU-programot, melynek fő célja volt elősegíteni a szélesebb értelemben vett idegtudományok fejlődését, összehangolni a kutatásokat és megismertetni azokat. A konzorciumban egyebek mellett olyan felsőoktatási intézmények voltak a DE partnerei, mint a Karolinska Institutet, a University of Bonn, a Radboud University, valamint a University of Oxford. A sikeres együttműködés kiterjesztése céljában érkezett kedden Debrecenbe a Bonni Egyetem vezetése. Michael Hoch rektort és Birgit Münch rektorhelyettest Szilvássy Zoltán rektor, Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató, valamint a NeurotechEU-programban közreműködő szakemberek fogadták.

A Bonni Egyetem vezetői elismeréssel szóltak a nemzetközi együttműködés révén megismert, Tőzsér József élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes koordinálásával zajló debreceni egyetemi kutatásokról. A kapcsolat továbbépítése céljából Michael Hoch rektor részletesen ismertette az 1818-ban alapított, ma már Németország top öt egyeteme közé tartozó intézmény történelmét, képzési és kutatási portfólióját, kiemelve, hogy a University of Bonn erőteljesen kutatás-orientált. 

- Büszkén mondhatom, hogy számos Nobel-díjas tudós került ki intézményünkből, egyike vagyunk Németország 11 kiválósági egyetemének és 6 kiválósági klaszterünk révén a legeredményesebbnek mondhatjuk magunkat. Kutatási területeink transzdiszciplinárisak, a matematikától az agrár- és egészségtudományon át a fenntartható jövőig széles kört ölelnek fel. Emellett hét kart működtetünk, melyek 237 képzési programjában több mint 31 ezer hallgató vesz részt jelenleg, 4600-an külföldiek, a világ 140 országából – ismertette Michael Hoch.

Birgit Münch rektorhelyettes hozzátette: a Times Higher Education 2023-as világranglistáján az előkelő 91. helyre rangsorolta a Bonni Egyetemet. A világ 80 országában 400 kutatási partnerrel áll kapcsolatban az intézmény, ezt a kört szeretné a Debreceni Egyetemmel bővíteni. 


A jövőbeni tervek kapcsán Szilvássy Zoltán kiemelte, hogy a hasonló képzési-kutatási portfólió és az eddigi hatékony együttműködés kiváló alapot jelent a szélesebb körű tudományos és kutatás-fejlesztési partnerséghez a közös érdeklődés és a feleknél meglévő kompetenciák nyomán. A közös munka egyik meghatározó része lehet egészségipari területen az úgynevezett „immune sensing system”-hez kapcsolódó kutatások.

- Miközben több nemzetközi projektben uniós korlátozások miatt sajnálatosan nem áll módunkban részt venni, örömmel tölt el, hogy külföldi partnereink – például a Bonni Egyetem is, akivel a NeurotechEU-programban működtünk együtt – látnak bennünk perspektívát, és ragaszkodnak a Debreceni Egyetemhez fűződő tudományos kapcsolatukhoz – mondta el Szilvássy Zoltán rektor.

Az együttműködési lehetőségek feltérképezésére a vendégek első körben az Általános Orvostudományi Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, valamint a Műszaki Kar képzési és kutatási területeit, infrastruktúráját, illetve ipari kapcsolatrendszerét ismerhették meg dékáni prezentációk révén. Michael Hoch rektor ezt követően indítványozta, hogy a konkrét kollaborációk indítása kapcsán a két intézmény kari vezetői közvetlenül is folytassanak egyeztetéseket.

Látogatásuk második napján további lehetséges partnerségi kapcsolatok építése érdekében a Bölcsészettudományi Karon, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon, majd a Gazdaságtudományi Karon is tárgyalásokat folytattak a bonni intézményvezetők. A program részeként a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetben, illetve a Nemzetközi Irodában is látogatást tettek. 

 

Sajtóközpont