Jelentős szerepvállalás a külhoni felsőoktatás szolgálatában

Újabb két évig Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottságának alelnöke. Az egyetemi professzor évtizedek óta dolgozik elhivatottan a külhoni magyar nyelvű felsőoktatás erősítésén.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága tisztújító ülésén elnököt, társelnököt és alelnököket választottak. A testület döntése alapján a hazai felsőoktatási intézményeket Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója képviseli a bizottságban a következő két évben. A tíz éve megalakult testület legfőbb feladata, hogy tanácsadóként segítse az MRK munkáját, valamint hidat képezzen a hazai és a határon túli magyar felsőoktatási intézmények között.

- Töretlenül hiszek abban, hogy a külhoni képzések erősítésével segítjük a magyar nyelv megőrzését, a határon túli magyarság társadalmi súlyának és szerepvállalásának megerősödését és a magyar ajkú lakosság identitásának megmaradását. A hazai egyetemek kihelyezett képzéseinek, valamint a közös képzések továbbfejlődésével fokozatosan erősödik a határon túli felsőoktatás. Ez a folyamat, amelyet a koronavírus-járvány némileg visszavetett, a képzések akkreditációját követően reményeink szerint a kettős diploma kiadásához vezethet – mondta a hirek.unideb.hu-nak Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója.

A Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága elnökévé újra a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát, Csernicskó Istvánt választották meg.

Sajtóközpont - ÉE