Visszatér a Campus Fesztivál – az Egyetem Tér is megújul

Kelet-Magyarország legnagyobb nyári zenei eseménye idén teljes kapacitással jelentkezik újra, a szervezők ismét százezres látogatószámban bíznak. A Debreceni Egyetem a korábbiaknál nagyobb területen, új helyszínen, a nemzetköziesítést fókuszba állítva mutatkozik be az idei Campus Fesztiválon.

Az elmúlt két év után ismét teljesértékű lehet a Campus Fesztivál, július 20-a és 24-e között kínál kétszáznál több koncertet és legalább ennyi egyéb programot a város legjelentősebb kulturális eseménye. A hazai könnyűzenei élet képviselői mellett a külföldi sztárfellépők is visszatérnek Debrecenbe.

- Jó döntés volt, hogy két éve standionkoncertek formájában, tavaly pedig kizárólag hazai előadókkal, de megtartottuk a Campus Fesztivált. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy idén lezárások és korlátozások nélkül, újra a szokott formában rendezhetjük meg Debrecen egyik legnagyobb közösségi eseményét – fogalmazott a szerdai sajtótájékoztató bevezetőjében Miklósvölgyi Péter.

A szervező Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője reményét fejezte ki, hogy újra elérik a százeres látogatószámot, és lesz olyan este, amikor tényleg teltházzal dübörög a fesztivál.

- Az ország egyik legsikeresebb fesztiválja lehet idén a Campus köszönhetően annak, hogy a város felkapott, izgalmas úti cél lett a turisták számára, a debreceniek pedig mára magukénak érzik a fesztivált – fogalmazott Kósa Lajos országgyűlési képviselő.   

A Campus Fesztivál a városvezetés szerint is a legígéretesebb hazai nyári programok egyike, amihez többek között a páratlan nagyerdei környezet is hozzájárul. 

- Debrecen nem csak azért egyedi, mert a hazai és nemzetközi megítélése egyre kedvezőbb, hanem a város életét meghatározó szereplők közötti rendkívül hatékony együttműködés miatt is. A város, az egyetem és a fesztivál szervezői együtt gondolkodnak a rendezvény sikere érdekében, és örömmel látjuk, hogy külföldiek is nagy számban látogatnak ki a Campus-ra – hangsúlyozta Papp László polgármester.

A programot szervező Campus Nonprofit Közhasznú Kft. eddigi 24 esztendős fennállása alatt 23 évben szervezett fesztiválokat több helyszínen, EFOTT-ot, Vekeri-tó Fesztiválokat, majd Campus Fesztiválokat.

- Büszkék lehetünk, hiszen az ország egyik legerősebb rendezvényszervező csapata alakult ki itt Debrecenben, a vendéglátás és a programok szervezésében, valamint technikailag is élen járnak – emelte ki a Debreceni Egyetem kancellárja.

Bács Zoltán az intézmény részvétele kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy idén a nemzetköziesítés kerül a fókuszba, az európai mobilitási program 35 éves jubileuma alkalmából az egyetemi programhelyszín neve Erasmus35 Színpad – Egyetem Tér lesz. Új helyszínen, az Állatkert bejáratával szemben, minden korábbinál nagyobb területen, több mint negyvenféle programmal és 16 standon mutatkoznak be a különböző szervezeti egységek, a látogatók az Erasmus-jubileumhoz kapcsolódva mindent megtudhatnak majd a mobilitási programokról, ösztöndíjakról, tanulmányutakról is. A programok az egyetemi helyszínen július 20-tól 23-ig, minden nap délután 3-tól hajnali fél 1-ig tartanak majd.

A nemzetköziesítésről szólva a kancellár hozzátette: a Debreceni Egyetem nappali tagozatos hallgatóinak több mint negyede külföldi, a hétezret is meghaladja a számuk. Emellett tízezrével vannak már a világban korábban itt végzett hallgatók, akik éveket töltöttek a városban.

Újdonság lesz az idei Campuson, hogy a vendégek a hatályos jogszabályoknak megfelelően személyazonosságuk igazolása után léphetnek majd be a fesztiválterületre.

- A karszalagokat a törvénynek megfelelően minden alkalommal ellenőrizzük, hogy kiderüljön, az arra jogosult személy viseli-e a karján. Ennek biztonsági okai vannak, illetve kiszűrhető lesz az illegális karszalag-átadás is. Arra kérünk mindenkit, hogy a fennakadások elkerülése érdekében hozzon magával személyi igazolványt – jelentette be Miklósvölgyi Péter.

A beléptetés megkönnyítésére a korábbiaknál több kasszát üzemeltetnek majd, illetve a heti karszalagok átvételére már július 18-tól, hétfőtől lehetőség lesz a belvárosi Campus Fesztivál-ponton és a fesztivál főbejáratánál, a II. János Pál Pápa-téren. A könnyebb odajutás és a fenntarthatóság jegyében a kerékpárosok számára ezer férőhelyes tárolót alakítanak ki a stadion Állatkert felőli oldalán.

A 19 programhelyszínen a négy nap alatt több mint 200 fellépő várható, a magyar zenészek, együttesek mellett érkezik például a holland sztár-dj, Tiesto, a norvég énekesnő, Aurora, a svéd popdíva, Zara Larsson, az angol Chase&Status duó, Sigala és a The Toy Dolls.

- A Campus ugyanakkor túlmutat a zenén. Új színfolt a fesztiválon, hogy ismét belakjuk a stadion keleti oldalát, valamint az emeletet, ezzel létrehozva Magyarország egyetlen emeletes fesztiválját, illetve új helyszínként a Nagyerdei Szabadtéri Színpad is bekapcsolódik.  A Csokonai Nemzeti Színházzal együttműködve esténként tánc- és zenés irodalmi programokkal készülünk, a karszalagok oda is érvényesek lesznek – sorolta Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója.

Mindemellett nagy utcaszínházi felvonulás, dalszövegíró-tábor, kortárs tánc, játszóház és Civil Falu is várja a fesztiválra látogatókat.

Sajtóközpont - TH