A védőnőket köszöntette az egyetem és a város

109 éve jött létre az Országos Stefánia Szövetség, ezen belül pedig megalakult a Védőnői Szolgálat. Ebből az alkalomból a Debreceni Egyetem Klinikai Központja és a város közös ünnepségen köszöntötte a védőnőket. A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utcai épületében rendezett eseményen a legkiemelkedőbb tevékenységet végző védőnőket díjazták is.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának égisze alatt működő, 2019-ben megalakult Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Iskola- és Óvodaegészségügyi Szolgálata mellett 2023. július elsejével létrejött a Vármegyei Védőnői Szolgálat, Hajdú-Bihar mintegy 150 védőnői feladatokat ellátó szakembere került a Klinikai Központ kötelékébe. A szervezeti változás eredményeképp az intézményben jelenleg több mint 250 védőnő látja el tevékenységét. 

-    Ez a strukturális és szakmai változás jelentős kihívást és lehetőséget is teremtett számunkra. Lehetőséget arra, hogy a betegelégedettség, valamint a betegellátás biztonságának és minőségének fokozását szem előtt tartva egy egységes szakmai irányelveken és szigorú szakmai protokollon alapuló, a korábbinál is színvonalasabb ellátás feltételeit teremtsük meg, klinikai munkánk további szakmai erősödését eredményezve- emelte ki köszöntőjében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, a rendezvény fővédnöke.

1915. június 13-án Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével jött létre az Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére, ezen belül pedig megalakult a Védőnői Szolgálat is. A Védőnői Szolgálat 2013-ban Magyar Örökség Díjat kapott, 2014-ben bekerült a Magyar Értéktárba, majd a Hungarikumok Gyűjteményébe. 

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy a védőnők a gondoskodó város program alappillérei, munkájuk nagyon fontos segítség a szülőknek, a családoknak. 

-    A védőnők tevékenysége azért is nélkülözhetetlen, mert ha nem lenne az iskolaegészségügyi, iskolavédőnői rendszerünk, nem tudnánk évente több mint 13 ezer gyermek komplex egészségügyi szűrését elvégezni. A védőnői szolgálat munkájához a város és az egyetem biztosítja a megfelelő infrastruktúrát, az eszközöket és minden szakmai segítséget megad- tette hozzá az alpolgármester. 

Tényi Renáta, az Országos Kórházi Főigazgatóság Védőnői Szakmai Osztályának vezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy többek között az informatikai fejlődésnek, a társas kapcsolatok és a családi szerkezetek átalakulásának is köszönhető, hogy a társadalmi igények folyamatosan változnak. Ehhez pedig a védőnői hivatásnak is alkalmazkodnia kell, megújulásra van szükség. 

Szöllősi Anna, a Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói igazgatóhelyettese kitért arra, hogy a védőnők tevékenysége szerteágazó. A várandósság korai szakaszától kísérik az édesanyákat, a gyerekeket, a családokat, megszervezik a szűrővizsgálatokat, védőoltásokat készítenek elő, egészségnevelő programokat biztosítanak, ugyanakkor kapcsolatot tartanak az egészségügyi-, a gyermekjóléti-, és a szociális ellátórendszerben dolgozó szakemberekkel. 

-    A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet, és ezen belül a védőnői szolgálat tevékenységének alapja az egyetem, a Klinikai Központ és a város együttműködése. Az egyetem és a Klinikai Központ vezetősége támogatja munkánkat, emellett mindig számíthatunk a város segítségére is.  Ezért is örülök, hogy a vármegyei védőnők is bekerültek ebbe a jól működő rendszerbe- fejtette ki Papp Csaba, a DE KK DAEFI igazgatója.  

Az ünnepségen kiemelkedő tevékenységükért jutalmat vehettek át a Böszörményi úti és a biharkeresztesi védőnők, az év védőnőjének járó elismerést pedig idén Ötvös Andreának ítélték oda.  Sajtóközpont - CzA