Újabb kapcsolatok épülhetnek Egyiptommal

Az együttműködések szélesítését szorgalmazta Egyiptom magyarországi nagykövete a Debreceni Egyetemen szerdán tett látogatásán. Mohamed Ibrahim Elshinawy az itt tanuló egyiptomi hallgatókkal is találkozott.

- Megtiszteltetés, hogy itt lehetek a Debreceni Egyetemen. Két éve érkeztem Magyarországra, azóta tervezem, hogy ellátogatok az önök nagyhírű felsőoktatási intézményébe, ami egyiptomi tudományos körökben is az egyik legismertebb magyar egyetem – mondta Mohamed Ibrahim Elshinawy nagykövet, aki Heba Negm tanácsossal érkezett Debrecenbe szeptember 20-án.

A diplomata a Pető Károly általános rektorhelyettessel és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgatóval folytatott megbeszélésén szorgalmazta a Debreceni Egyetem részvételét a 2024 januárjára tervezett kairói akadémiai és tudományos fórumon, ahol többek között egy International University Campus terve is szóba kerül majd.

A meglévő debreceni-egyiptomi egyetemi együttműködések szélesítése kapcsán a nagykövet kiemelte, hogy az Arab Tudományos Akadémia, mely számos ország felsőoktatási intézményeit képviseli, nyitott a kapcsolatok támogatására, például a Debreceni Egyetem és az Alexandria University között. 

Mohamed Ibrahim Elshinawy és Heba Negm tanácsos megismerkedett a Debreceni Egyetem széleskörű képzési kínálatával és kutatási tevékenységével, az Európán kívül az ázsiai, arab világban is szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerével, valamint az intézmény körüli egyedülálló innovációs struktúrával. Átfogó képet kaptak az ipari együttműködésekről, az egyetem betegellátó rendszeréről, agrártudományi- és sportinfrastruktúrájáról, illetve a legutóbb megvalósult innovatív beruházásokról is. 

A hallgatói létszám kapcsán elhangzott, hogy jelenleg 410 egyiptomi hallgató tanul a Debreceni Egyetem több mint hétezer tagú nemzetközi közösségében, legtöbben az Általános Orvostudományi Kar, a Műszaki Kar és az Informatikai Kar alap-, illetve mesterszakjain. 

Mohamed Ibrahim Elshinawy és Heba Negm a Főépületben tartott megbeszélést követően egyiptomi hallgatókkal találkozott.


Sajtóközpont – TH