Újabb egyetemi folyóirat a Scopus-ban

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének „Hungarian Journal of English and American Studies” című folyóiratát is indexeli a jövőben a világ egyik vezető tudományos publikációs adatbázisa, a Scopus.

A Hungarian Journal of English and American Studies (HJEAS) elődjét, a Hungarian Studies in English-t, amely akkor az angol nyelvű világgal létesített közép-európai szakmai kapcsolatok egyik létfontosságú elemét jelentette, még Országh László alapította 1963-ban. A kiadvány 1995-től Abádi-Nagy Zoltán szerkesztősége alatt már évente kétszer jelent meg és vált egyre nemzetközibbé, ami megalapozta a mostani eredményeket is.  

- Folyóiratunk a magyar és a nemzetközi tudomány legjavának publikálására törekszik olyan változatos területeken, mint az irodalom, a színház, a vizuális kultúra, a film, a zene, a művészet, a kultúra, a filozófia, a történelem, a vallás és az elmélet. A Scopus-indexálás nagyszerű elismerés és visszajelzés számunkra a folyóiratnál zajló munka nemzetközi színvonaláról. Még a jelenlegi világjárvány idején is sikerült minden egyes alkalommal időben és teljes terjedelemben publikálni kiadványunkat, ami nagyszerű bizonyítéka szerkesztőink és munkatársaink kemény és áldozatkész munkájának – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Donald E. Morse professzor, a HJEAS főszerkesztője, a Debreceni Egyetem díszdoktora. 

A publikációknak meghatározó szerepe van a nemzetközi felsőoktatási rangsorok összeállításában is, mivel azok elkészítésében elsősorban az olyan nemzetközi publikációs adatbázisokat veszik alapul elemzéseikhez, mint például a Scopus. 

- Fontos eredmény, hogy a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) folyóirata is bekerült a SCOPUS adatbázisába, hiszen ez nagyban hozzájárul karunk nemzetközi megítéléséhez, láthatóságához és jól mutatja, hogy milyen magas színvonalú munka zajlik egyetemünkön az oktatás és a tudományos munka terén egyaránt. A kar igyekszik minden támogatást megadni ahhoz, hogy a BTK-n a HJEAS folyóiratot továbbiak követhessék, amelyhez utat mutathat az Angol-Amerikai Intézet sikere is – fogalmazott Keményfi Róbert, a BTK dékánja. 

A Debreceni Egyetem 2019-ben indította folyóirat-támogatási programját, hogy az intézmény falain belül működő tudományos lapok publikációi mind szélesebb körben válhassanak láthatóvá és elérhetővé. 

A HJEAS Scopusra való előkészülete több mint 4 évet vett igénybe  úgy, hogy maga a folyóirat már 2011 óta szerepel a JSTOR teljes szövegű, elsősorban bölcsészet- és társadalomtudományi adatbázisában.  

- A folyóiratnak elsősorban megfelelő „újracsomagolásra" volt szüksége elsősorban az online megjelenésben, mivel a kiadványban közreműködő szerkesztőbizottság és szerzők munkája, valamint a cikkek minősége már régen elérte a bekerülési küszöböt. Ugyanakkor a Debreceni Egyetem Egyetemi és nemzeti Könyvtár (DEENK) által üzemeltett platformra való bekerülés is több kritérium teljesítését (DOI használat és online ISSN, publikálási elvek kristályosítása) hozta magával – hangsúlyozta Bátfai Erika, a DEENK Debreceni Egyetemi Kiadó osztályvezetője. 

Az új lappal együtt a Scopus már a DE négy folyóiratát, a Kitaibelia hmellett a matematikai Publicationes Mathematicae-t 1997-től, míg a mérnöki és alkalmazott tudományok területén működő International Review of Applied Sciences and Engineering (IRASE) lapot 2017-től figyeli. 

Sajtóiroda - BZs