Nyertes költők a DEENK-ben

Ötven alkotás érkezett a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár versíró pályázatára, amelyet hagyományosan a magyar költészet napja alkalmából hirdetett meg a DEENK. Az idei feladathoz ihletet adhatott az a hat ex libris is, amelyből választva elkészülhettek a képhez kacsolódó költemények.

A beérkezett alkotásokat április 11-én, a magyar költészet napján a nagyközönség is megismerhette, hagyományosan az Élettudományi Könyvtár üvegfalaira írva.

A Csikos Sándor Kossuth-díjas színművész (Csokonai Színház), Énekes András Előd tanársegéd (Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék), Lakfalviné Szögedi Gabriella (DEENK Oktatás- és kutatástámogatási Osztály szaktájékoztatói csoportvezető), Márkus Edina egyetemi adjunktus (Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet) összeállítású zsűri április 19-én hozott döntést a díjazottakról:

1. helyezett - Kovács Ádám: Kivetülés

2. helyezett - Sápiné Domokos Irma: Emlék

3. helyezett - Tóháti Zsuzsa: Míg érik a búza című költeménye lett.

A zsűri emellett különdíjak odaítéléséről is döntött:

DEENK különdíj - Dittrich Panka: Haiku (a képekhez)

Szkholion különdíj - Kerekes Adrienn: Mariana árok (nyereménye megjelenés a Szkholion-ban https://szkholion.unideb.hu/)

Ex libris különdíj - Papp Róbert Tibor: A puszta kórusa című verse.

A nyertesek az elismerések mellett ajándékcsomagokat is átvehettek a DuPress (Debreceni Egyetemi Kiadó), az UD Shop és több, az Egyetem téri campuson található vendéglátóhely felajánlásának köszönhetően. A díjak között szerepelt még egy páros belépő a Csokonai Színház egyik előadására is.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból országszerte irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és költészeti versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a DEENK is.

Sajtóiroda – BZs