Nemzetközi népszerűség

A most érkező külföldi hallgatókkal tovább emelkedik a Debreceni Egyetem elsőéveseinek száma: a tavalyi 1690 után ebben az évben már 1825-en választották az intézmény angol nyelvű képzéseit.

A 2018/19-es tanévben több mint 100 országból, idén első alkalommal Mongóliából is érkeznek diákok. A legnagyobb létszámban továbbra is Nigéria képviselteti magát. 680 fő Stipendium Hungaricum ösztöndíjas, 250-en az előkészítő elvégzése után kezdik meg tanulmányaikat, a többiek pedig önköltséges, idegen nyelven tanuló hallgatók.

A külföldi hallgatók létszáma folyamatosan emelkedik a Debreceni Egyetemen: az elmúlt 15 év alatt négyszeresére nőtt, a küldő országok száma pedig megduplázódott.

- 1993-ban, pontosan 25 éve végzett az első évfolyam a térítéses, angol nyelvű orvosképzésben. Mára a Debreceni Egyetem az egyik legkelendőbb felsőoktatási intézmény, amelyet a Magyarországon tanuló külföldi fiatalok előszeretettel választanak, hiszen nálunk tanul angol nyelven a legtöbb diák – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Jenei Attila. A Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója kiemelte: az egyetem 14 karából 13 képzéseire érkeznek külföldi diákok, a legnépszerűbbek továbbra is az orvos-, a mérnök-, a közgazdász-, az informatikus-, a fogorvos- és a gyógyszerész szakok.

Valamennyi évfolyamot tekintve összességében várhatóan 5500 külföldi hallgató – az országban tanulók mintegy 17 százaléka - folytatja majd tanulmányait 2018 őszétől a Debreceni Egyetemen.

Sajtóiroda - BZs