Mozdulj az egészségedért, mozdulj az életedért!

Megnyílt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) Mozdulj, Debrecen! mozgalmának új központja. A Szent Anna utcai helyiségbe elsősorban az aktív korúakat és az idősebbeket várják, akik mozgáskoordinációt javító foglalkozásokon vehetnek részt, és az egészséges életmóddal kapcsolatban kaphatnak tanácsokat. A központot pénteken adták át ünnepélyesen.

-    Az elmúlt évek talán egyik legjelentősebb eredménye az emberek lelki, mentális és fizikai egészségéről gondolkodva az volt, amikor az önkormányzat a Debreceni Egyetemmel közösen meghozta azt a döntést, hogy létrehozzuk a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (DAEFI), melynek segítségével a város hathatósan támogatja a debreceniek egészségmegőrzését, egészségtudatos életmódját. A Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ új teret nyit a DAEFI-vel való együttműködésben a Mozdulj, Debrecen! mozgalom szellemisége jegyében, melynek jelszava: Mozdulj az egészségedért, mozdulj az életedért! – hangsúlyozta Papp László polgármester a pénteki átadóünnepségen.  

A Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ elsősorban az aktív korúak és az idősebb korosztály közösségi tere lesz, otthont adva mozgásos alkalmaknak (zumba, jóga), mozgáskoordinációt javító foglalkozásoknak, emellett az egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatban is tanácsot kaphatnak az ide látogatók. A gyakorlati tudnivalók elsajátítását egy „okos” konyha is segíti.  
Az önkormányzat tavaly 60 millió forintból újította fel kívülről a Szent Anna utcai épületet, idén pedig a Debreceni Egyetemmel közösen 100 millió forintot fordított a belső fejlesztésekre. Az UNICEF 180 millió forintos támogatással járult hozzá az épület kialakításához, illetve az egészségfejlesztési programok elindításához.  

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere felelevenítette: két éve született az ötlet, hogy az önkormányzat mozgásra ösztönözze a debrecenieket, lehetőséget adva arra, hogy ingyenesen használják erre a célra az önkormányzati infrastruktúrát, a sportparkokat, a közösségi házakat. A két éves munkának ma már számos eredménye van, közöttük az egészségfejlesztési központ létrejötte. Ez egy lehetőség az egészségesebb életmód kialakítása felé, a debrecenieken múlik, hogy élnek-e ezzel. 
 
-    Egyedülálló kezdeményezés megvalósításának lehetünk tanúi. Miközben a Klinikai Központ vezetése elhivatott a betegellátás szakmai színvonalának folyamatos fejlesztése mellett, kulcsfontosságú, hogy ezzel egyidejűleg a prevenció szükségességét is hangsúlyozzuk. A lakosság egészséges életmódjának elősegítése ugyanakkor társadalmi összefogást igényel. Ennek az összefogásnak, az egymást erősítő összehangolt tevékenységeknek jó példája a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ kialakítása. Fontos és példaértékű a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és Debrecen város vezetésének együtt gondolkodása, együttműködése a lakosság egészségmegőrzése érdekében – emelte ki Balatoni Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ koordinációs alelnöke. 

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója elmondta: orvosként sok szívműtéten vett részt, és azt tapasztalta, hogy a betegségek kialakulásának gyakori oka az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás. Ekkor határozta el, hogy harcot kezd a helyes táplálkozás, a mozgás népszerűsítése érdekében. 

-    A mozgás, ami minket az életben maradásra kényszerít, életben tart. Fontos, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy rendszeresen és aktívan mozogjunk.  A Szent Anna utcai egészségfejlesztési központ ezt az ügyet, a mozgás ügyét támogatja – tette hozzá Papp Csaba

A megnyitóval párhuzamosan, illetve azt követően már el is indultak az egészségfejlesztési központ szűrővizsgálatai, az „okoskonyha”-bemutató, valamint mozgásfejlesztő foglalkozásokat is tartottak. Az egészségfejlesztési központ szolgáltatásai ingyenesen, de kizárólag Debrecen városkártyával vehetők igénybe. 


Az egészségfejlesztési központ hétfőn, kedden és pénteken 8-tól 16 óráig, szerdán és csütörtökön pedig 8 és 18 óra között várja a mozogni vágyó debrecenieket.   

Sajtóközpont - CzA