Monumentális lesz idén a yoUDay 

Több mint száz ország hallgatói vonulnak színpadra nemzeti zászlaikkal a Debreceni Egyetem országosan egyedülálló stadionshow-ján, a yoUDay-en, melyen az összefogás nagyobb hangsúlyt kap, mint korábban bármikor. A rendezvényre idén is több tízezer érdeklődőt várnak a Nagyerdei Stadionba. A jegyértékesítés már elkezdődött.

Évről évre egyre népszerűbb a „yoUDay – az Egyetem napja, a Te napod”, a Debreceni Egyetem grandiózus tanévnyitó stadionshow-ja. Az egyetemi közösség, hallgatók, oktatók, dolgozók az intézményhez tartozást, a közösség és az összefogás erejét élhetik át a színpadon és a lelátókon.

A magyarországi felsőoktatási intézmények közül egyedül a Debreceni Egyetem nyitja ilyen módon az új tanévet, s ahogy minden évben, most is látványos produkciókkal, sztárfellépőkkel készültek a szervezők. A szeptember 14-én este 19 órakor kezdődő stadionshow-n fellép a Carson Coma, Azahriah, Horváth Charlie, az Abrakazabra együttes, Radics Gigi, Szirota Jennifer, Sári Évi, valamint Korda György is bejelentkezik majd. A műsorvezető a debreceni Campus Rádió két munkatársa, Burai Árpád és Gábor Betti lesz. Az 1 óra 45 perces műsort látványos lézershow, majd stadiondiszkó követi.

Az eseményt beharangozó csütörtöki tájékoztatón Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kiemelte, a tanévnyitó stadionshow nemcsak itthon, de egész Európában egyedülálló.

- A közös élményeket és az összetartozást erősítjük, a közösségépítő erő inspirál minket a yoUDay megrendezésére már a kezdetektől. Ilyen jellegű stadionshow nemhogy itthon, de Európában sincs sehol, tehát egy igazán egyedülálló rendezvényről van szó. Fontos, hogy a Debreceni Egyetem negyvenezer főt meghaladó polgársága egy helyen, azonos élményt szerezhessen, hiszen a szabadidős egyetemi tevékenységek összehozzák a hallgatókat, ráadásul egyre több külföldi diák vállal ezekben szerepet. Gondolunk a debreceni középiskolásokra is, ők ugyanolyan feltételekkel vehetnek részt az eseményen, mint hallgatóink, ezáltal abban bízunk, hogy minél több diáknak tetszik meg az intézmény és sokan jelentkeznek majd a Debreceni Egyetemre. A rendezvény soha nem volt még egyébként annyira aktualitás, mint most, hiszen a világban tapasztalható kihívások miatt hangot kell adni az összefogásnak, az összetartozásnak. A DE mindent megtesz a most kezdődő tanévben is a jelenléti oktatás érdekében, és ennek jegyében szervezzük a yoUDayt is - hangsúlyozta a kancellár.

Csont István, a Hallgatói Önkormányzat elnöke azt mondta: egyre több fiatal érzi magáénak a yoUDayt, ami most már komoly brand a diákok körében.

- Debrecenben nagyon jó egyetemistának lenni. Egyrészt gondosan őrizzük és ápoljuk a hagyományainkat, másrészt igyekszünk újakat létrehozni. Tanévnyitóból is kettő van a Debreceni Egyetemen, amire sehol máshol nincs példa. Nagy öröm, hogy a hallgatók a yoUDay szervezésében és fellépőként a show-ban is részt vállalnak. Az esemény már ott tart, hogy a városba érkező elsősök ezt várják a legjobban - fogalmazott a DEHÖK elnöke.

A Debreceni Egyetem sokszínűsége és egyedisége megmutatkozik az idei yoUDay programján Végh Veronika, a színpadi show koordinátora szerint. Mint mondta: büszkének kell lenni arra, hogy ilyen összetartó közössége van az egyetemnek.

- A magyar és külföldi hallgatók központi szerepet kapnak, utóbbiak a Hairből adnak elő részleteket és a Könnyűzenei Intézet tehetségei is színpadra lépnek, akárcsak a DEAC cheerleaderei, tehát az egyetem több szinten mutatja meg erényeit, erősségeit. A mostani yoUDay-t a remény, a hit és a béke hatja át, mindezt a hallgatói összefogás erősíti. Központi üzenetünk nem is lehet más, mint a béke megőrzése, mely eddig olyan természetes volt számunkra, mint a napsütés, most viszont fájdalmasan nagy veszélybe került – tette hozzá Végh Veronika.

A hatodik yoUDay-en egy csaknem kétszáz négyzetméteres színpadon lépnek fel a produkció résztvevői, mely egy kifutóval egy harminc négyzetméteres kisebb színpadban végződik. Újdonság, hogy a tavalyihoz képest kétszer több, összesen 119 zászlót vonultatnak fel a show kezdetén a színpadon.

- Az összefogás a közös éneklésben csúcsosodik majd ki, ennek érdekében a LED-falakon minden dalt feliratkozni fogunk. Azt is sikerült elérnünk, hogy minden nemzet saját hallgatója viszi a zászlókat. Rajtuk kívül további százötven hallgató vesz részt az esemény lebonyolításában, így összeségében mintegy háromszáz hallgató dolgozik majd a yoUDay-en. Idén először érhető el a rendezvény angol nyelvű honlapja, így a kommunikáció sokkal egyszerűbb volt a külföldi hallgatókkal, rövid idő alatt rengetegen jelentkeztek – sorolta Török Gergő szervező.

A yoUDay-re ezen a linken lehet megvenni a belépőket.

Sajtóközpont - BZ