Lányok és a műszaki karrier

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán elérhető képzésekkel, programokkal ismerkedtek a WATCH+ programban részt vevő középiskolás lányok kedden. Az országosan egyedülálló kezdeményezés célja, hogy minél több fiatal nő válasszon műszaki jellegű életpályát.

Magyarországon az európai uniós átlagnál kevesebb nőt alkalmaznak műszaki területeken. Az Agóra Tudományos Élményközpont és az NI Hungary Kft. ezért tavaly elindította a WATCH (Women at Tech) programot, melynek célja, hogy vonzóbbá tegye a továbbtanulni akaró 10. osztályos gimnazista lányok körében a műszaki tudományterületeket. A kezdeményezéshez a Debreceni Egyetem Műszaki, Természettudományi és Technológiai, valamint Informatikai Kara is csatlakozott.

A jelentkezők gyárlátogatásokon vettek részt és a valós életből merített érdekes mérnöki feladatokat kaptak, a megoldásban szakemberek segítették őket. A képzést ötvenen fejezték be. A sikert látva idén januárban ismét elindították a WATCH programot.

WATCH+ program is indult ebben az évben, amelyben az első, tavalyi évfolyam résztvevői közül 35-en vesznek részt. Közülük öten kedden ellátogattak a DE Műszaki Karra, ahol rövid összefoglalókat hallhattak a karon folyó képzésekről, kutatásokról, majd laboratóriumokat és ott használt eszközöket ismerhettek meg, illetve rövid összefoglalókat kaptak az intézmény által kínált programok vezetőitől.

Egyebek mellett szó esett a szociális robotikáról, a pilóta nélküli légijárművekről, az ipari robotikáról, az automatizálásról, a körforgásos vízgazdálkodásról, a zajvédelemről, az antennatervezésről, az elektromágneses hullámok világáról, a mérnöki gyakorlatban használatos diagnosztikai vizsgálati módszerekről, az iparban előforduló VR-alkalmazásokról és 3D-nyomtatásról, a műszaki jelfeldolgozásról, a mechanikai mérésekről, valamint a modellezésről.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának (DE MK) tudományos dékánhelyettese a látogatás kapcsán hangsúlyozta: igyekeznek mindent megtenni azért, hogy segítsék a pályaválasztás előtt állók tájékozódását, minden alkalmat kihasználnak, hogy bemutassák a mérnöki pálya jellegzetességeit, szépségeit a fiataloknak. Az elmúlt három évben már folyamatosan nőtt a magyar nyelvű BSc nappali képzéseire felvett nők létszáma, 2020-ban 74, 2021-ben 83, tavaly pedig már 86 fő volt.

- A lányok sokszor a megfelelő információk hiányában nem választják a mérnöki pályát és az is előfordul, hogy a környezetük hamis képet vázol számukra ezekről. Pedig a lányok ugyanannyira alkalmasak a műszaki pályára, mint a fiúk. A számos mérnöki területen, munkakörön belül mindenki meg tudja találni a neki tetszőt, jót – fejtette ki Kocsis Imre.

A tavalyi évhez hasonlóan a lányok idén júniusban is bemutatják egy rendezvényen a WATCH programban készített okosszerkezeteiket, később egyebek mellett a Campus Fesztiválon és a Kutatók Éjszakáján is megismerhetők lesznek ezek. Az előző tanévben többek között okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt készítettek a diákok.

Idén várhatóan plazmatányér, lézerspirográf, minirobot és időjárás-állomás is kikerül majd a WATCH műhelyéből.
 


Sajtóközpont – OCs