A közeljövő kiváló patikusai lehetnek

Virtuális patikában, összetett helyzetekben kellett bizonyítaniuk szakértelmüket a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar hallgatóinak az Országos Gyógyszerészi Gondozási – Betegtanácsadási Verseny döntőjében. A résztvevőknek elsősorban magas vérnyomással összefüggő problémákat kellett megoldaniuk.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság budapesti székházában az ország négy gyógyszerészeti karáról összesen 12 negyed- és ötödéves gyógyszerészhallgató mérte össze tudását. A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karát (DE GYTK) Czuczku Dániel, Csapó Máté és Alala Siham végzős hallgatók képviselték, akik novemberben a debreceni Gyógyszerészi Gondozási – Betegtanácsadási Verseny első három helyén végeztek.

Lekli István, a DE GYTK docense a hirek.unideb.hu-nak elmondta: az idei megmérettetés az eddigiektől eltérően egyfordulós volt. A versenyzőknek egy virtuális patikában két beteg magas vérnyomáshoz kapcsolódó problémájával kellett foglalkozni. A betegek szerepét az adott szituációkat jól ismerő fiatal gyógyszerészek játszották, akiknek a versenyzők expediálták (kiadták) az orvos által felírt, illetve recept nélkül kért gyógyszereket. A hallgatóknak a készítmények esetleges mellékhatásait is fel kellett ismerniük.

Az öttagú bíráló bizottság tagjai az ország négy hazai gyógyszerészképzőhelyéről érkeztek, a testület vezetője a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke volt. A zsűri egyrészt azt figyelte, hogy a gyógyszerész-jelöltek miként viselkednek, kommunikálnak a beteggel, másrészt milyen gyógyszereket, készítményeket ajánlanak, miket kérdeznek – ismertette Lekli István, a DE GYTK docense.

- Még talán a gyakorlott gyógyszerészeknek is kihívást jelentettek volna azok az összetett helyzetek, amelyekben egyszerre találkoztak a versenyzők kommunikációs problémákkal, rossz beteg-együttműködéssel és a megfelelő gyógyszerválasztást befolyásoló társbetegségekkel. A színészek jól alakították szerepüket, megjegyzéseikkel és játékukkal időnként még mosolyt is csaltak a zsűri és a nézők arcára. A versenyen részt vett hallgatóink sok tapasztalattal gazdagodva térhettek haza, melyeket hivatásuk gyakorlása közben is kamatoztatni tudnak majd – fogalmazott a DE GYTK docense.


Sajtóközpont - OCs