Kiberbiztonság a mérnökképzésben

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a magyar tulajdonú ACPM IT Tanácsadó Zrt. A szerződés jóvoltából a kar mérnök hallgatói naprakész, a gyakorlatban is használt kiberbiztonsági információkhoz juthatnak, ezáltal jobbá válnak a diploma megszerzése után az elhelyezkedési esélyeik.

Egyre több olyan „okos eszközt” használunk a háztartásunkban, amelyek az internethez kapcsolódnak. Már nemcsak a számítógépek és a telefonok csatlakoznak a világhálóhoz, hanem például a televíziók, rádiók, mosógépek és a korszerű autók is. Ez a kör tovább fog bővülni, és mivel a berendezések a hackerek célpontjaivá válhatnak, ezért a mérnökképzésben nagyobb hangsúlyt kapnak az ilyen támadások kivédésére alkalmas műszaki megoldások – fejtette ki a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja az együttműködés célját a kiberbiztonsággal és ennek oktatásával foglalkozó, magyar magántulajdonú, budapesti székhelyű ACPM IT Tanácsadó Zrt-vel.

– A kibertámadások óriási károkat tudnak okozni az ipari gyártásban, ráadásul komoly presztizsveszteséggel járhatnak a cégeknek. Ezért a vállalatok is egyre többet foglalkoznak ezzel – összegzett Husi Géza.

Hangsúlyozta: manapság, amikor sok áru nemzetközi munkamegosztásban készül, például a termékfejlesztés Kínában, vagy Indiában történik, a gyártásoptimalizálás Skóciában zajlik, és éppen Debrecenben gyártanak, fontos, hogy ezen adatok áramlása védett legyen, különben az ipari titkok kiszivároghatnak. Ezért a DE MK csaknem öt éve elkezdte a mérnökhallgatóknak a kiberbiztonságot oktatni, és létrehozták a Kiberbiztonsági Labort. Eddig ehhez viszont nem volt az intézménynek olyan ipari partnere, amely a gyakorlatban is ezzel foglalkozik.

– A megállapodásnak köszönhetően ezentúl első kézből, a legmodernebb megoldásokról értesülhetünk. Évente csaknem 70 mechatronikai és villamosmérnök hallgatónknak kötelezőek ezek az ismeretek. A cég segítségével szabadon választható ilyen tantárgyat is szeretnénk indítani, amelybe a gépészmérnök, a járműmérnök és a műszaki menedzser oktatásban résztvevőket vonnánk be – emelte ki a kari vezető. Arról is beszélt, hogy az ilyen területen szerzett gyakorlati jártasság plusz pontokat jelent az elhelyezkedéskor.

Erdei Csaba, az ACPM IT Tanácsadó Zrt. tulajdonos-cégvezetője elmondta: képviseleti irodákkal rendelkeznek az Egyesült Arab Emírségekben, Botswanában, Dél-Afrikában, Ruandában, Kenyában, Kínában, Pakisztánban, valamint Malajziában, Debrecenben kirendeltséget tartanak fenn. Közvetlenül 25 főt foglalkoztatnak, de több leányvállalatuk is van, és megbízási szerződésekkel is sokaknak adnak munkát.

– Az ország kiemelkedő felsőoktatási intézménye a Debreceni Egyetem, melyen belül a Műszaki Kar folyamatosan fejlődik. Olyan műszaki ismerteket oktatnak, olyan kutatások folynak, amelyek sok szállal kapcsolódnak a kiberbiztonsághoz. Együttműködésre számítok a karral például közös oktatási programok kialakításában és kiberbiztonsági fejlesztésekben is – tájékoztatott a cégvezető.  

A felek abban is megállapodtak, hogy úgynevezett mikrotanúsítványos képzéseket (néhány órás képzéseket) dolgoznak ki és valósítanak meg. Ezen felül a cég segíti a DE MK hallgatóit Tudományos Diákköri kutatásaikban, valamint nyári szakmai gyakorlati lehetőséget is biztosít, akár külföldön is.

 
Sajtóközpont – OCs