Éremeső a társadalomtudományi OTDK-n

Véget ért a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekció megmérettetése a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar rendezésében. A Főépület Aulájában pénteken tartott záróünnepségen összesen 84 versenyző vehette át I., II. és III. helyezéséért járó oklevelét, 31-en pedig különdíjban részesültek.

Az április 12-14. között rendezett tudományos megmérettetésen 12 tagozatban 276 hallgató tartott előadást, amelyet 29 zsűri bírált el.

- Egyetemek nélkül elképzelhetetlen lenne az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), de ugyanez fordítva is igaz, hiszen legyen bármilyen hírneves egy kutatóintézet, a tudományos utánpótlás megteremtésének első számú letéteményesei az egyetemek – fogalmazott megnyitójában Takács Levente.

A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) oktatási dékánhelyettese kiemelte: egyetemi oktatás nélkül nem lennének olyan kutatók, tudósok, akik később máshol fejtik ki tevékenységüket és bármilyen neves és elismert tudóssá is válik valaki, aki egy intézmény vagy szervezet keretében hoz létre tudományos produktumot, biztosan volt egyetemi hallgató.

- Az oktatás és kutatás egysége kiváltképpen megmutatkozik az OTDK-n, és ezért kapcsolódik össze a tudományos konferencia szinte minden mozzanatában az egyetemekkel – hangsúlyozta Takács Levente.

A DE BTK húsz év eltelte után rendezhette ismét az OTDK Társadalomtudományi Szekciójának versenyeit.

- A rendezvénynek otthont adó város szinte egybenőtt egyetemével, amelynek köszönhetően Debrecenben olyan példaértékű alkotói légkör jött létre, amelynek kisugárzása, szellemisége nemzetközi jelentőségű – méltatta beszédében a várost és az egyetemet Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnöke.

Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke az intézményhez kötődő személyes emlékét idézte fel, hiszen 1979-ben egyetemi hallgatóként a Debrecenben rendezett OTDK-n a mostani záróünnepélynek helyet adó Aulában vehette át első díját.

Czibere Ibolya, a Társadalomtudományi Szekció ügyvezető elnöke, a rendező DE BTK Politikatudományi és Szociológiai Intézet igazgatója a verseny eredményeit ismertetve elmondta: a két napon 12 tagozatban 29 zsűri dolgozott és 276 hallgató tartott előadást. Összesen 29 első helyezés, 32 második helyezés, 23 harmadik helyezés, valamint 31 különdíj született, emellett további 14 jutalmat ajánlottak fel a rendezvényt támogató társszervezetek, partnerek.

Az I-II-III. helyezéseket jelentő oklevelek átvétele után a különdíjak átadása következett, köztük a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága 2019-ben alapított Reménység Kitűző különdíja, amely az Országos Tudományos Diákköri Konferencián nyújtott kimagasló teljesítmény elismerését jelenti és amelyet azok a fiatal kutatók kaphatnak, akik a saját tudományterületükön az OTDK keretein belül bemutatott kutatási eredményeik alapján kiemelkedőnek bizonyultak.

A valódi smaragddal ékesített ezüst kitűzőt – amely a reménység szimbóluma, a tehetség kibontakozásának üzenete – idén a Társadalomtudományi Szekció legmagasabb pontszámot elérő hallgatója, Ürmössy Anna (Eötvös Loránd Tudományegyetem) vehette át Az algoritmus útjai kifürkészhetetlenek? című munkájáért.

Az ünnepség zárásaként Orosz Éva, a Társadalomtudományi Szakmai Bizottság elnöke és Czibere Ibolya, a Társadalomtudományi Szekció ügyvezető elnöke adta át a 2025-ös OTDK Társadalomtudományi Szekció rendezési jogát jelentő stafétát R. Nagy Józsefnek, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettesének.

Sajtóközpont - BZs