THE Emerging Economies: top 200-ban

Továbbra is legjobb 200 intézmény között van a Debreceni Egyetem a Times Higher Education feltörekvő gazdaságok felsőoktatási intézményeit vizsgáló rangsorán. Az idei listához 50 ország mintegy 700 egyetemét vizsgálta a neves brit rangsorkészítő.

A Times Higher Education (THE) kedden publikálta Emerging Economies Universities Rankings 2022, a feltörekvő gazdaságok felsőoktatási intézményeinek rangsorát, amelyen a Debreceni Egyetem – négy helyet javítva a tavalyi eredményéhez képest – a 191. pozíciót szerezte meg, s ezzel legjobb Magyarország legjobb vidéki egyetemeként  őrzi tagságát a top 200 intézmény között. A DE több területen is javítani tudott az előző évi teljesítményéhez képest: a kutatás, az idézettség és az ipari bevétel tekintetében is több pontot szerzett.

A neves brit rangsorkészítő 2022-es listájához 50 ország 698 egyetemét minősítette, 15%-kal többet, mint előző évben. 104 intézmény első alkalommal került fel a listára. A rangsor továbbra is India, Kína és Oroszország növekvő erejét mutatja, a top10-be hét kínai egyetem került be.

- A Debreceni Egyetem számára kiemelt jelentősége van ennek a rangsornak, hiszen a régióban és a világ más részein is a miénkhez hasonló gazdasági fejlettségű, hátterű országok intézményeit vizsgálják, azokat az egyetemeket, amelyekkel egyébként is versenyben vagyunk a felsőoktatási képzések nemzetközi piacán. Nagy öröm, hogy tartani tudtuk a top 200-as helyünket, annak ellenére, hogy több mint száz új intézmény került fel az idei listára – értékelte az intézmény teljesítményét a hirek.unideb.hu-nak Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

A THE a feltörekvő gazdaságok felsőoktatási intézményeinek rangsorolásakor ugyanazokat a szempontokat veszi figyelembe, mint az összesített világranglista esetében, csak más súlyozást használnak annak érdekében, hogy a lehető legjobban reflektáljanak a feltörekvő gazdaságok egyedi jellemzőire. A sorrend elkészítéséhez használt indikátorokat öt nagyobb csoportba lehet bontani: oktatás (30%), kutatás (30%), idézettség (20%), nemzetköziség (10%), ipari bevétel (10%).

A THE Emerging Economies University Rankings 2022 élén három kínai egyetem végzett: a Peking University, a Tsinghua University, és a Zhejiang University. Hazai intézmények közül a Debreceni Egyetem (191.) mellett a Semmelweis Egyetem (33.), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (150.), a Pécsi Tudományegyetem (201-250.), a Szegedi Tudományegyetem (201-250.), az Óbudai Egyetem (351-400.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (401-500.), a Budapesti Corvinus Egyetem (401-500.), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (401-500.), a Pannon Egyetem (401-500.) és a Miskolci Egyetem (500+) került fel a listára.

Sajtóiroda - TPL