DE-delegáció a felkelő nap országában

Elsősorban új közös kutatási irányokról, további együttműködési lehetőségekről tárgyalt a Debreceni Egyetem Műszaki Karának küldöttsége és az intézményben működő NeurotechEU Szociális Robotika Kutatócsoport Japánban. A hattagú küldöttség öt ottani egyetemen és egy kutatóintézetben tett látogatást.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának (DE MK) munkatársaiból, illetve a DE karait összekötő, a NeurotechEU nemzetközi egyetemi együttműködés keretében működő Szociális Robotika Kutatócsoport tagjaiból álló csoport a távol-keleti országban Tokyoban és Hamamatsuban járt. A japán fővárosban a Keio-, a Chuo-, a Tokyo Metropolitan- és a Hosei Universityn, illetve az Industrial CPS Research Center, AIST kutatóközpontban folytattak megbeszéléseket. Hamamatsuban a Shizuoka Universityt keresték fel.

A delegáció egyik tagja, Korondi Péter, a DE MK Mechatronikai Tanszék egyetemi tanára elmondta: a japán kapcsolat gyökerei 1993-ig nyúlnak vissza, amikortól ő a Tokió Egyetemen két évig vendégkutató volt és több japán munkatárssal is jó kapcsolatot alakított ki. A küldöttség másik tagja, Szemes Péter, a DE MK Mechatronikai Tanszék docense csaknem 20 éve szerzett PhD-fokozatot ugyancsak a Tokió Egyetemen. Ő is sok ottani ismerősre tett szert.

A DE MK japán kapcsolatai azóta is léteznek, sőt miután onnan is rendszeresen érkeznek műszaki területekkel foglalkozó vendégek ide, idővel egyre szorosabbá és szerteágazóbbá váltak. A magyar szakemberek japán kollégáikkal több közös kutatást folytattak, folytatnak. Az egyik ilyen a szociális robotika, melynek lényege olyan gépek kifejlesztése, amik könnyebbé tehetik az emberek mindennapjait otthon vagy például a kórházakban, a szociális gondozásban.

Korondi Péter hozzátette: a japán és magyar kutatók 2010 óta éves rendszerességgel közös konferencián is megosztják tapasztalataikat. Az együttműködés egyik fontos állomása volt 2015, amikor a Debreceni Egyetem is részese lett az Integrált Intelligens Rendszerek Japán-Magyar Közös Laboratóriumnak.

- A most Japánban folytatott tárgyalásainkon elsősorban arról esett szó, hogyan tudnánk a hallgatók bevonásával új közös kutatási irányokat kialakítani, illetve milyen további együttműködésekre kerülhetne sor – fogalmazott Husi Géza, a DE MK dékánja, a küldöttség tagja.

Elmondta: ezen felül a Shizuoka Egyetem vezetőivel intézményi szintű megállapodásról is megbeszélést folytattak. Ennek az egyetemnek a helyzete Japánban sok tekintetben hasonlít a Debreceni Egyetem Műszaki Karának a helyzetére. Számos erős iparvállalat működik a környékén és ezek között kiemelt helyet foglal el a Magyarországon is jelen lévő Suzuki járműipari cég, ahonnan sok támogatást kapnak.


Sajtóközpont - OCs