Csúcstechnológiás eszközt kapott a Műszaki Kar

A piacon egyedülálló, az automatizálásban használatos különleges ipari számítógépet ajándékozott a Debreceni Egyetem Műszaki Karának a Bosch Rexroth Kft. A vállalat csaknem másfél évtizede támogatja az intézmény oktatási tevékenységét.

Az eszköz átadásakor Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánja idézte fel, hogy Kecskeméten, a Neumann János Egyetemen tartották a 27. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt, melyen kilenc hazai és két határon túli felsőoktatási intézményből összesen 22 csapat indult. A Debreceni Egyetem Műszaki Karáról két team nevezett. A résztvevőknek egy ipari automatizálási elméleti feladatsort és két úgynevezett PLC (ipari számítógép) gyakorlati feladatot kellett megoldaniuk. A DE MK egyik háromtagú formációja az ötödik helyen végzett, a másikat díjjal ismerték el.

A debreceni hallgatók eredményét az ipari automatizálásban a világ élmezőnyéhez tartozó Bosch Rexroth Kft. egy nagyértékű csúcstechnológiás eszköz, egy ipari PLC számítógép adományázásával ismerte el, melyet február 15-én adtak át a Műszaki Karon. A vállalkozás csaknem 15 éve támogatja a kar működését, aktívan közreműködik például a hidraulika és lineáris hajtás technológia oktatásban, a mechatronikai mérnöki, a gépészmérnöki és a pilóta képzésekben.

- A Bosch Rexroth volt az az első cég, amely karunk mögé állt akkor, amikor tervbe vettük a mechatronikai mérnökképzés elindítását, például tananyagokat adtak át és közös pályázaton indultunk. Ráadásul mindig az általuk gyártott legújabb termékeiket biztosították nekünk – hangsúlyozta a Műszaki Kar dékánja.

Berkes Norbert, a cég kiemelt projekt értékesítője a berendezés átadóján kiemelte: az ipar azon területe, amivel ők foglalkoznak, az elmúlt másfél évtizedben óriásit fejlődött, ezért feladatuknak érzik az ilyen irányú képzések segítését.


- A Debreceni Egyetem Műszaki Karának adományozott új PLC-nk a maga kategóriájában olyan újdonság, mint egykor a hagyományos mobiltelefonokat felváltó első okostelefon volt. Ilyen eszköz még nincs a piacon – fogalmazott Berkes Norbert.

A gépet elsősorban a Mechatronikai Tanszék használja majd az alap- és mester mechatronikai, valamint a villamosmérnök mesterképzésben a legmodernebb automatizálási kompetenciák oktatására, de más tanszékek hallgatói is hozzáférhetnek.

Szauter Krisztina, a vállalat oktatásszervezője a szerdai átadóünnepségen meghívta a Műszaki Kar képviselőit, oktatóit és hallgatóit a Bosch Rexroth hamarosan megnyíló budapesti innovációs központjába, ahol a - szintén a képzés szolgálatába állítható - legfrissebb műszaki-kutatási eredményeiket szeretnék megismertetni az egyetemi szakemberekkel.


Sajtóközpont - OCs