A biotechnológia az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományterület: a gyógyszeripar, az orvostudomány, az agrárium, az élelmiszer- és a környezetipar is alkalmaz ilyen jellegű eljárásokat. A biotechnológus képzést 1987-ben indította el a Debreceni Egyetem, három éve már önálló BSc-szakként is elérhető.
- A biotechnológia életünk minden területén megjelenik, oktatási és kutatási szempontból is jelentős szerepet tölt be az egyetemen. Egy multidiszciplináris terület, mert a biokémiától kezdve a mikrobiológián át a gyártástechnológiáig bármi ide sorolható. Úgy tapasztaljuk, érdekli a fiatalokat ez a terület, melyet különböző módokon próbálunk számukra érthetőbbé tenni és közelebb hozni. Az elsőévesek számára az élelmiszereken keresztül legegyszerűbb bemutatni a biotechnológiát, hogy érdekes és kézzelfogható is legyen, így kollégámmal, Imre Alexandrával azt találtuk ki, hogy sörökből izolálunk, azokból tenyészthető mikrobákat kerestünk a hallgatókkal. A sörökben sokféle élesztőt használnak, amelyek más-más ízanyagokat termelnek, ezek genomjában lévő variábilis régiókra végeztünk vizsgálatot. A DNS-sel végzett elemzés alapján ténylegesen nagyon közeli kapcsolatot tudtunk kimutatni sok sörélesztő között, olyanok között is, amik elvileg különböző fajta sörökből származnak, és gyártóik büszkék arra, hogy a saját élesztőjüket használják – ismertette Pfliegler Valter Péter, a DE TTK Biotechnológiai Intézet Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék adjunktusa.
Pfliegler Valter Péter elmondta: egy konferencián ismerte meg a microPublication Biology folyóiratot, amelyben korábban megjelent egy cikk a Washingtoni Állami Egyetemről, ahol a gyakorlat során bevontak hallgatókat egy tudományos kutatásba, és a hallgatók csoportos szerzőként kerültek be a hivatalos közleménybe.
- Innen jött az ötlet, és mi is ezt valósítottuk meg. Kiválasztottunk négy sörélesztőt, teljes genomanalízist végzünk rajtuk, az eredményekből pedig írtunk egy tudományos publikációt, amely a közelmúltban jelent meg a microPublication Biology-ban. Úgy tapasztaltam, motiváló a diákok számára egy ilyen fajta kutatás és a lehetőség, hogy az eredményeket cikk formájában publikáljuk. Ráadásul a gyakorlatban megszerzett ismereteiknek köszönhetően jobban értik az elméleti anyagot. A következő évfolyam hallgatóival mézsörélesztőket hasonlítottunk össze fenotípusosan és lemértük, milyen anyagokat termelnek. Ezzel a tanulmánnyal már egy nagyobb újságot célzunk majd meg, tervezzük, hogy évente mindig újabb tanulmányba vonjuk be a hallgatókat – fogalmazott a TTK oktatója.
A magyarok és külföldiek körében is nagy népszerűségnek örvendő biotechnológia alapszakot három évvel ezelőtt indították el a DE Természettudományi és Technológiai Kar Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék vezetőjének, Pócsi Istvánnak az irányításával; az első évfolyam diákjai idén kapják meg diplomáikat.
A megjelent cikk itt olvasható: https://micropublication.org/journals/biology/micropub-biology-001381
Sajtóközpont - KSzD