A COVID 19 és a reumatológia

A COVID-19 és a reumatológiai-immunológiai betegségek kapcsolatával kiemelten foglalkozott idei vándorgyűlésén a Magyar Reumatológusok Egyesülete Debrecenben. A négynapos kongresszuson mintegy 500 szakorvos és 80 szakdolgozó vett részt a Kölcsey Központban.

- Minden évben a szakma legaktuálisabb kérdéseivel foglalkozunk, ez idén egyértelműen a COVID- 19. Valamennyi orvos szakmai szervezet számára fontos, hogy összegyűjtse és kiértékelje az elmúlt egy év tapasztalatait, áttekintse a vizsgálati és kutatási eredményeket. A tudományos ülésen szimpóziumokon és kerekasztal-beszélgetésen számoltak be tapasztalataikról a korábban COVID-osztályon, oltóponton dolgozó reumatológusok és szakdolgozók– mondta a hirek.unideb.hu-nak Szekanecz Zoltán a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A több szekcióban zajló szakmai programban számos előadás foglalkozott a COVID-19 lefolyásával a reumatológiai betegek körében. Szó volt a védőoltás hatásairól az autoimmun gyulladásos reumatológiai betegségben szenvedőknél valamint a SARS-CoV-2 vírusfertőzéssel kezelt betegek ritka mozgásszervi elváltozásairól is.

- Az idei vándorgyűlés másik központi témája az onkoreumatológia volt. A daganatos betegek gyógyszeres, illetve nem gyógyszeres kezelése összetett. A célzott terápiák, a daganatok és a fizikoterápia valamint az „áttétes”, szekunder tumorok az autoimmun-reumatológiai kórképekben nagyon fontos kérdések – hangsúlyozta Szekanecz Zoltán.  

Az orvos-konferenciával párhuzamosan a Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesülete (MRSZE) is a Kölcsey Központban tartotta idei kongresszusát.

- Hazánkban mintegy 3 millió ember küzd valamilyen reumatológiai betegséggel, az arthrosis, a derékfájás, a reumatoid arhritis és a csontritkulás is népbetegségnek számít. A betegek gyógyulását és állapotuk javulását azonban ma már számos új módszer és kezelés segítheti.  Az idei konferencián a gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésekkel, a gyógytorna legújabb technikáival és eszközeivel, illetve a fizikoterápiás elektromos kezelések legfrissebb eredményeivel foglalkoztunk –fejtette ki Domján Andrea, a Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesületének elnöke, a DE KK Belgyógyászati Klinika vezető ápolója. 
 
A Magyar Reumatológusok Egyesületének ülésen megválasztották a szakmai szervezet új vezetőségét, amelyben a Debreceni Egyetem (DE) több szakembere is helyet kapott. 

Az elnöki tisztséget Bálint Péter, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet osztályvezető főorvosa, a főtitkári posztot pedig Szűcs Gabriella, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszék egyetemi tanára tölti be. A szakmai szervezet tagjai főtitkárhelyettesnek választották Szekanecz Zoltánt, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszék, valamint Szántó Sándort, a DE ÁOK Sportorvosi Tanszék vezetőjét.

Sajtóiroda- ÉE