Bővülő nemzetközi agrárkapcsolatok

Az agrártudományi képzések területén kötött megállapodást a Debreceni Egyetem és a Mansoura Egyetem. A szerződést Mohamed Ayman Ashour egyiptomi felsőoktatásért és tudományos kutatásokért felelős miniszter, valamint Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter jelenlétében írta alá Harsányi Endre rektorhelyettes Kairóban.

Az 1. Egyiptomi-Magyar Rektori Konferencia keretében létrejött partnerségi szerződés alapján a Debreceni Egyetem és a Mansoura Egyetem célja a felsőoktatási és tudományos, valamint kulturális kapcsolatok építése, továbbá kutatási, hallgatói és oktatói mobilitás megvalósítása.

- A megállapodás keretében a Mansoura Egyetem Mezőgazdasági Kara és a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete szakemberei a szakmai tapasztalatok megosztása mellett közös tudományos kutatásokat terveznek, továbbá az akadémiai publikációk és a nemzetközi hallgatótoborzás területén kívánnak együtt dolgozni. Emellett tanfolyamok, képzési programok, illetve oktatási anyagok összeállításán működnek együtt a jövőben – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Az Egyiptomi-Magyar Rektori Konferencia célja egyebek mellett a jövőbeni új kutatási együttműködési lehetőségek feltárása volt. A szakemberek a partnerségek fejlesztési lehetőségét első körben az agrártudományok mellett a vízgazdálkodás területén azonosították. Szó volt emellett a mezőgazdasági termelés témája kapcsán az öntözéses művelésről, illetve az időjárás-változásnak ellenálló fajták kifejlesztéséről is.

Az első ízben megszervezett nemzetközi fórumon a magyar felsőoktatási intézmények vezetőit Csák János miniszter mellett a Magyar Rektori Konferencia tizenhat fős delegációja képviselte, akiket Mohamed Ayman Ashour miniszter vezetésével az egyiptomi Egyetemek Legfelsőbb Tanácsa (Supreme Council of Universities) és tizenhét egyiptomi felsőoktatási intézmény rektora fogadott.

Sajtóközpont - ÉE
Fotó - MRK