Bővülő iskolafogászati ellátás

Új rendelővel bővítette iskolafogászatát a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet. A korszerű eszközökkel felszerelt betegellátó helyet csütörtökön adták át a Fűvészkert utcán. A rendelőben két körzet, mintegy 2250 gyermek iskolafogászati feladatait látja el a DAEFI.

- A debreceni gyerekek fogai lényegesen jobbak az országos átlaghoz képest, ez pedig a hatékony iskola szűrőprogramnak is köszönhető. Ezért is fontos, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület, Debrecen, valamint az egyetem együttműködésével tovább bővült az iskolafogászati rendszer – hangsúlyozta a csütörtöki átadóünnepségen Papp Csaba, a DAEFI igazgatója.

- A Fűvészkert utcai rendelővel Debrecenben immár 11 helyen működik iskolafogászat, ahol a szűrővizsgálatok után a szükséges beavatkozásokat is elvégzik az orvosok – tette hozzá az igazgató.

A rendelő a Tiszántúli Református Egyházkerület épületében kapott helyet. A fogászati hely kiépítése mintegy 11 millió forintban került.

- A rendelő kialakításával könnyebben elérhetővé vált az iskolafogászati ellátás az egyházkerület oktatási intézményeibe járó diákok számára – mutatott rá Fekete Károly református püspök.
Az egyházmegye vezetője szerint a rendszeres szűrés, a pozitív tapasztalatok az egészségtudatosabb élet felé terelik a fiatalokat.

A fogászati rendelő kialakítása a debreceni iskola egészségügyi rendszer fokozott átszervezésének, megújulásának része.

- A Debrecen 2030 városstratégiai program kiemelt eleme a debreceni polgárok életminőségének javítása, melyhez hozzátartozik az alapellátás folyamatos fejlesztése – tájékoztatott Széles Diána, Debrecen alpolgármestere.

A város célja, hogy a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézettel együttműködve fokozatosa átalakítsa és továbbfejlessze az óvodások és iskolások gondozását végző egészségügyi rendszert.

A DAEFI 28 körzetben mintegy 38 ezer gyermek fogászati szűrését végzi évente. A 2020/ 2021. tanévben már befejeződött Debrecen mintegy háromezer óvodásának vizsgálata.

Sajtóiroda - ÉE