Bemutatkoztak a jövő tudósai Nyíregyházán

Tudományos Diákkori Konferencián ismertették kutatási eredményeiket az Egészségtudományi Kar hallgatói többek között az infokommunikációval, a dohányzási szokások felmérésével, a derék-hátfájás és nyaki fájdalom vizsgálatával, a táplálkozással, a fizikai aktivitással, valamint az időskori marginalizációval kapcsolatban. A társadalomtudományi szekcióban összesen húsz fiatal kutató tartott előadást.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara (DE ETK) a leendő szakemberek felkészítése mellett kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hallgatók lehetőséget kapjanak a tudományos munkára, ezt a tevékenységet támogatja azzal, hogy a fiatalok szakmai konferencián mutathatják be az eredményeiket.

Móré Marianna, az ETK dékánja a Tudományos Diákköri Konferencia társadalomtudományi szekciójának szerdai megnyitóján arról beszélt Nyíregyházán, hogy az egyetemen végzett kutatómunka teljesebbé teszi a hallgatók szakmai hozzáértését és önálló gondolkodásra készteti őket.

- A tudományos gondolkodás iránti igényt közvetítjük, meggyőződésünk, hogy a kutatások valós kérdéseket, valós problémákat tárnak fel, ezek a kutató hallgatók szemléletét és gondolkodásmódját befolyásolhatják, és sokféle közösségben közvetíthetők az eredmények. A tudományos életben való jelenlét alkalmassá teszi az embert arra, hogy még mélyebb kritikával kezelje a folyamatosan bővülő tudásanyagot, a tudományos tevékenységet folytató fiatalok pedig egyre jobban rendelkeznek ezzel a képességgel – hangsúlyozta a kari vezető.

Jóna György, az Egészségtudományi Kar egyetemi docense, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke kiemelte: az a cél, hogy a kar minél intenzívebben bekapcsolja a hallgatókat a tudományos munkájába.

- A konferencia a tudomány valódi táptalaja, hiszen konstruktív tanácsokat adunk a leendő kutatóknak. Tudományos igényességgel, interdiszciplináris jelleggel szerveztük meg az eseményt magyar és külföldi hallgatóknak egyaránt, akik sokat tanulhatnak a kutatási módszertanokról is egymás előadásaiból. Az Egészségtudományi Karon a TDK egészségtudományi és társadalomtudományi szekcióiban összesen 108 hallgató vesz részt, ami az előző évhez képest több mint hetven százalékos növekedést jelent – tette hozzá a TDT elnöke.

Láczay Magdolna, az ETK Egészségtudományi Intézetének professor emeritusa plenáris előadásában hangsúlyozta, hogy az ember kíváncsi természet, egész élete során kutat és ha helyes kérdéseket tesz fel, akkor hozzájárul a tudomány fejlődéséhez. 

- Új civilizációs korszakba érkeztünk. Szinte észre sem vesszük, de megváltozik az életmódunk, a tudományunk, éppen ezért meg kell találni a tudományos eredmények feldolgozhatóságát annak érdekében, hogy otthon érezhessük magunkat a saját korunkban. Meg kell tanítani a megismerés módját azért, hogy a múlt, a jelen megértése mellett tiszteljük a tudomány előrehaladását, így a hallgatók is átláthatják a legfontosabb összefüggéseket – jegyezte meg Láczay Magdolna.

A TDK konferencián az Egészségtudományi Kar húsz fiatal kutatója ismertette magyar és angol nyelven tudományos eredményeit két társadalomtudományi szekcióban.


A hallgatók előadásaikban bemutatták egyebek mellett azt, hogy milyen infokommunikációs szokások jellemzik a Z generációt, milyen tapasztalatai vannak a dohányzással kapcsolatos felmérésnek, feltárták a derék-hátfájás nyaki fájdalom kialakulásának tapasztalatait. Mindemellett a résztvevők hallhattak a Románia központi régiójában végzett méhnyakrákszűrések következtetéseiről, a rendvédelmi és a honvédelmi dolgozók táplálkozási szokásairól és fizikai aktivitásáról, valamint a magyarországi kardiovaszkuláris betegek influenza elleni átoltottságáról szóló vizsgálatokról is. 


Sajtóközpont - BZ