IK: kínai kettős diploma és adatlabor

Közös Big Data kutatólabort alapított a Debreceni Egyetem és a Guangxi University of Finance and Economics. A két intézmény kettős diplomát adó alapképzések indítását is tervezi informatikai, gazdasági és matematikai területen.

A Big Data kutatási és alkalmazásfejlesztési lehetőségeiről volt szó azon a nemzetközi konferencián, amelyet az „Egy övezet, egy út” kezdeményezéshez kapcsolódó országok intézményeinek – köztük a Debreceni Egyetem – részvételével rendezett a Guangxi University of Finance and Economics (GUFE) és az új digitális selyemutat életre hívó China-ASEAN Information Port Co., Ltd. a Guangxi Zhuang autonóm tartomány támogatásával a kínai egyetem Xiangsihu campusán.

A szeptember végi tanácskozáson a szakemberek a Big Data technológiák alkalmazásának és fejlesztésének lehetőségeit vitatták meg a pénzügyi, logisztikai, orvosi és más iparágakban nemzetközi szinten. A konferencián résztvevő egyetemek, kormányzati intézmények és vállalatok képviselői a területhez kapcsolódó tapasztalatokról, fejlesztési lehetőségekről és a tervezett tudományos csereprogramokról számoltak be, valamint meglátogatták a Digital Guangxi Groupot és China-ASEAN Information Harbort.

A rendezvényen Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja „A Debreceni Egyetem adattudományi és mesterséges intelligencia stratégiája” címmel tartott előadást, a magyar kutatói delegációban még Harangi Balázs és Máté Domicián egyetemi adjunktusok kaptak helyet. A konferencia egyben a Debreceni Egyetem és a GUFE közösen létrehozott Big Data közös kutatóközpontjának megnyitója volt.

- Ez egy hatalmas lehetőséget jelent számunkra, hiszen a Guangxi University of Finance and Economics jelenti a tudásbázist a térségben működő China-ASEAN Information Harbor számára, így mi is megismerhetjük és formálhatjuk azokat a Big Data technológiákat, amelyeket a délkelet-ázsiai térség kereskedelmében és gazdaságában használnak. Az adattudomány egy rendkívül dinamikusan fejlődő területe az informatikának, a Debreceni Egyetem pedig nem szeretne lépéshátrányba kerülni. Éppen ezért dolgozunk kettős diplomát adó képzések indításán a GUFE-vel, amely akár az előszobája is lehet a Debreceni Egyetem saját adattudományi képzésének – mondta el a közös kutatóközpont kapcsán Hajdu András dékán.

A tervek szerint a Debreceni Egyetem három képzése indul kettős diplomát adó formában Nanningban: az Informatikai Kar programtervező informatikus (BSc) a GUFE Big Data Science képzésével, a gazdaságinformatikus (BSc) a GUFE Information Management and Information System képzésével, míg a Természettudományi és Technológiai Kar matematika (BSc) pénzügyi matematika szakiránya a GUFE Financial Mathematics képzésével. A közös képzések részleteinek kidolgozásáról még folyamatban vannak az egyeztetések a két intézmény között.

Sajtóiroda - TPL