Hol kezdődik a hatékony megelőzés? Schwab Richárd vázolta

A daganatok megelőzése nem a szűrésekkel indul, mindenkinek nap mint nap tennie kell apró tényezőkkel egészségéért – fogalmazta meg Schwab Richárd a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar és a T5 Media Agency közösen szervezett előadásán. Az ismert belgyógyász-gasztroenterológus telt ház előtt ismertette a meghatározó életmódtényezőket a Böszörményi úti campus színháztermében.

A daganatos halálozás kiemelt jelentőségű népegészségügyi probléma, az orvostudományban az utóbbi húsz évben végbement óriási technológiai fejlődés ellenére is stagnál Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt. Ez a sajnálatos helyzetkép adta a kiindulópontot Schwab Richárd debreceni előadásához.

- Nem véletlen, hogy éppen a Gazdaságtudományi Karon tartjuk ezt a programot, hiszen intézeteinkben is folynak ide kapcsolódó sport- és egészségtudományi kutatások. A Sportgazdasági és -menedzsment Intézet egy országos reprezentatív vizsgálatban mérte fel a lakosság fizikai aktivitását és megállapította, hogy a magyarok mintegy 23 százaléka végez csak szabadidős sporttevékenységet. Az Egészségügyi Gazdasági és Menedzsment Intézet, valamint a Kereskedelem és Marketing Intézet pedig az egészséges táplálkozáshoz köti számos kutatását, amelyek sajnos hasonlóan kedvezőtlen adatokat mutatnak. Eredményeink megerősítése és egyben a tudásátadás különleges módja, amikor ismert és elismert szakemberek mondják el a közönségnek, a hallgatóknak, hogyan tudnak változtatni az életmódjukon, mit tehetnek az egészségükért – vezette fel az előadást Bácsné Bába Éva, a GTK stratégiai és kommunikációs dékánhelyettese, a Sportgazdasági és -menedzsment Intézet igazgatója.

A belgyógyász-gasztroenterológus kutatóorvos megfogalmazta, hogy az orvostudomány mellett a megelőzésben a jelenleginél sokkal szélesebb társadalmi összefogásra van szükség, azokat a mindennapos életmódtényezőket, amik befolyásolják a daganatok kialakulásának kockázatát, mindenkinek ismernie kell. 

- Ezek a táplálkozás, illetve a túl-táplálkozás, a mozgás, pontosabban a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás és a dohányzás, valamint az alvás, talán ez utóbbiról tudnak legkevesebbet az emberek – összegezte Schwab Richárd.


Előadásában részletesen ismertette a daganatok kialakulásának folyamatát, szó volt – többek között – az emberi baktérium-térképről, a fenntartható mikrobiom-ökoszisztémáról, az alkoholfogyasztás és az emlőrákos esetek közötti összefüggésről, az elhízás szerepéről a daganatok kialakulásában, valamint a mindennapi sport és a napi fél kilogramm nyers zöldség fogyasztásának jelentőségéről.

Schwab Richárdot a következő hetekben újabb sztárvendégek követik a Gazdaságtudományi Kar és a T5 Media Agency előadás-sorozatában, november 19-én, szerdán Erős Tibor ultrafutó, míg november 26-án, szerdán Szőnyi Ferenc ultratriatlon világrekorder mesél majd pályájáról és az emberi teljesítőképesség határairól.      


Sajtóközpont - TH