Hiánypótló képzés településvezetőknek

Hazánkban elsőként indít Települési önkormányzati vezetőképző szakirányú továbbképzést a Debreceni Egyetem (DE) a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ) együttműködve. A posztgraduális képzést 2023 szeptemberében hirdeti meg először az intézmény, elsősorban települési önkormányzatok, valamint azok működéséhez kapcsolódó civil szervezetek vezetői számára.

A hazai települési önkormányzatok vezetőinek jelentős része nem rendelkezik azon specifikus szakterületek (jogi, gazdasági, pénzügyi, számviteli, vidékfejlesztési, politológiai, vezetői, retorikai stb.) komplex ismeretével, melyek szükségesek munkájuk magas színvonalú ellátásához, ezért a Települési önkormányzati vezetőképző szakirányú továbbképzés hiánypótló és jól kiegészíti a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által működtetett Polgármester Akadémia Tudásprogramját – hangzott el a szak indításához kapcsolódó megállapodás aláírásakor.

- Együttműködésünk az oktatás mellett kutatásokra, fejlesztésekre is irányul, szeretnénk megtalálni azt a közös platformot, ami a fejlődést szolgálja. Arra vállalkozunk, hogy hozzásegítsük a vidéki településeket a fenntartható fejlődés és az eredményes gazdálkodás megvalósításához. Nagyon fontosnak tartjuk emellett azt is, hogy létező, illetve várhatóan megnyíló vidék- és területfejlesztési forrásokkal közös projekteket indítsunk – ismertette Pető Károly, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke több szempontból is előnyösnek tartja a közös munkát a Debreceni Egyetemmel.

- Végre lesz egy olyan képzőhely az országban, ahol posztgraduális formában lehet ismereteket szerezni azokról a szakterületekről, amiket a település vezetése megkíván. Egyben egy hatékony innovációs műhely is kialakul az egyetem és az önkormányzatok között, és ami fontos számunkra, hogy mi is részesei tudunk lenni egy speciális tudásbázis kialakításának. Bízom benne, hogy számtalan közös pályázatot fogunk megvalósítani, főleg uniós pályázatokat több ország bevonásával, körforgásos gazdálkodástól elkezdve innovatív településüzemeltetési szakágakon keresztül akár a közvilágítás fejlesztéséig. Ezt a tudásbázist szeretnénk felépíteni és átadni a települések irányítóinak – sorolta a TÖOSZ elnöke.

A Debreceni Egyetem már évek óta tervezi a képzés indítását – idézte fel Bács Zoltán kancellár.

- Érzékeltük mi is az elmúlt években annak a tudásátadásnak a hiányát, amit a települések irányítói rendszerszerűen kaphatnak és ami segítheti a munkájukat. Munkatársaimnak, Tóth Attila agrár- és vidékfejlesztési menedzsernek és a Gazdaságtudományi Kar szakembereinek köszönhetően tudjuk megvalósítani az új szakirányú továbbképzést, amire nem csak polgármestereket várunk. Képzésünkkel több ezer hazai települést tudunk majd szolgálni – emelte ki a kancellár.

A Települési önkormányzati vezetőképző szakirányú továbbképzésre elsősorban diplomával rendelkezőket vár az intézmény, de felsőfokú végzettség nélkül is lehet majd jelentkezni a tudás megszerzésére.

- Számos vidéki kistelepülésen dolgoznak diplomával nem rendelkező településvezetők, őket se zárjuk ki a lehetőségből, viszont számukra nem tudunk ugyanolyan végzettséget biztosítani. A képzés tematikájában többek között szerepel a komplex település- és vidékfejlesztés, a jogi és közigazgatási ismeretek, az önkormányzati számvitel, a településgazdálkodás, a környezet-, víz- és hulladékgazdálkodás, a vagyongazdálkodás, a településfejlesztési projektek menedzsmentje, az ügyvitelszervezési, a vezetési és kommunikációs ismeretek, a településszociológia, a helyi közösség- és gazdaságfejlesztés, a településstatisztika, az adat- és információvédelem – sorolta a Gazdálkodástudományi Intézet igazgatója.

Szűcs István hozzátette: a napokban a képzéshez kapcsolódóan workshopot tartottak hat környékbeli település polgármesterével, akik a tematika kommunikáció-technikával, informatikai ismerettel, üzleti tervezéssel, válságmenedzsmenttel, hon- és rendvédelemmel, energetikai ismeretekkel és közlekedésszervezéssel történő bővítésére tettek javaslatot.

A háromféléves képzés első két félévében az elméleti tudást sajátíthatják el a résztvevők a tervek szerint, az utolsó szemeszter pedig a szakdolgozatkészítést, valamint a gyakorlati képzést szolgálja majd, Kárpát-medencei hazai és határon túli települések jó és rossz gyakorlatainak úgymond testközelből történő megismerésén keresztül.

- Mint a többi szakirányú továbbképzésünk, ez is szakképzettséget tanúsító oklevelet ad azok számára, akik alap-, illetve mesterszakos, akár korábbi főiskolai, egyetemi vagy osztatlan képzésben szerzett diplomával rendelkeznek. 2023 szeptemberében indul majd az első évfolyam, a felvételi eljárást a Gazdaságtudományi Kar bonyolítja le – tájékoztatott a kar dékánja, Fenyves Veronika.

A jelentkezési lap az Oktatási Hivatal engedélyezési eljárását követően a GTK honlapján lesz elérhető.

Sajtóközpont – TH