A gyógyszerésztudomány ünnepe

A közelmúltban felfedezett új antibiotikum-hatóanyagokról is beszámolnak a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának kutatói azon a három napos, debreceni gyógyszerész konferencián, amelyen 650 hazai és külföldi szakember vesz részt. A DE GYTK közreműködésével a Magyar- és az Európai Gyógyszerésztudományi Társaságok által rendezett, szombatig tartó Congressus Pharmaceuticus Hungaricuson összesen csaknem 330 előadást és posztert tartanak.

A konferencia fő célja, hogy teret biztosítson a gyógyszerészeknek, gyógyszerészeti tudományokkal foglalkozó kutatóknak eredményeik bemutatására, azok megvitatására és együttműködések kialakítására, valamint 22 gyógyszeripari cég mutatja be termékeit, szolgáltatásait. A körülbelül 150 külföldi vendég elsősorban Németországból, Spanyolországból, Romániából és Törökországból érkezett, de sok Magyarországon tanuló külföldi gyógyszerészhallgató is részt vesz a tanácskozáson.

– A Debreceni Egyetem Szenátusa az egyetem küldetésnyilatkozatában rögzítette, hogy az egészségipar – benne a gyógyszerésztudományi oktatás-kutatás-fejlesztés – kiemelt jelentőségű terület – jelentette ki a rendezvény csütörtöki megnyitóján a DE rektora.

Szilvássy Zoltán kifejtette, hogy a DE körül létrejött egy gyógyszeripari klaszter számos gyógyszeripari vállalat közreműködésével. Több egyetemi kar ennek keretében végez közös kutatásokat és innovációs tevékenységet az iparági szereplőkkel a kismolekulás gyógyszergyártástól, a biotechnológián át, a különböző technológiai megoldásokig.

– A gyógyszeripari innovációs láncot átfogja ez az egyetemközpontú hálózat a gyógyszer felfedezéstől a gyógyszerforgalmazásig. Ez Magyarországon a legteljesebb gyógyszeripari együttműködési rendszer, sőt még talán Közép-Európában is különleges. Ezért van ennek a gyógyszeripari klaszternek nemzetközi akkreditációja és meglehetősen nagy nemzetközi aktivitása – hangsúlyozta a DE rektora, Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának (DE GYTK) dékánja elmondta: a Congressus Pharmaceuticus Hungaricus a magyar gyógyszerésztudomány legnagyobb konferenciája. Ez a rendezvény azért különösen fontos, mert a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) idén 100 éves, amit itt ünnepelnek. Szintén a debreceni konferencia keretében ülésezik az Európai Szövetség a Gyógyszerésztudományokért szervezet, melynek tagországaiból több mint 100-an érkeztek a programra.

– Ilyen komoly gyógyszerésztudományi rendezvényt még nem tartottak Debrecenben, minden szakterület a legmagasabb szintű tudományos, innovatív eredményéről számol be – jelentette ki Bácskay Ildikó.

Az MGYT elnöke kiemelte: a gyógyszerkutatás nagyon gyorsan fejlődő terület, az utóbbi időben több különböző jellegű új hatóanyagot fedeztek fel, például fehérjéket, nukleinsavakat, géneket, melyeket célzottan kellene a szervezetbe bejuttatni, ami nehéz feladat. A konferencia több előadója is azzal foglalkozik, hogy ezt a problémát milyen úgynevezett nano-hordozókkal lehet megoldani – tette hozzá.

– Napjaink egyik nagy gondja többek között - az antibiotikumok iránti rezisztencia kialakulása. Az egyik szekcióban arról fognak előadni, miként lehetne ezt racionális gyógyszerhasználattal csökkenti – ismertette Szökő Éva.

A tanácskozás egyik előadásában a DE GYTK kutatói új, a gyógyítás hatékonyságát jelentősen javító antibiotikum hatóanyagok szintetizálásról számolnak be.
 


Sajtóközpont – OCs