Gyermeket nevelő kutatónőket támogat az MTA

A Debreceni Egyetem (DE) négy fiatal munkatársnője is nyertese annak a pályázatnak, amelyet a kisgyermeket nevelő kutatók támogatására hirdetett meg a Magyar Tudományos Akadémia. Az eredményt honlapján tette közzé az MTA.

Idén 43 kutatónak összesen 65 millió forintos keretből nyújt ösztöndíj-támogatást a tudományos munkához a testület.

A gyermeket nevelő kutatók tudományos előmenetelének segítésére létrehozott pályázatra két kategóriában – az MTA doktora cím megszerzéséhez, valamint a tudományos reintegráció támogatására – várták a jelentkezéseket.

fotó: illusztráció

- Nem egyszerű feladatra vállalkoznak a tudomány területén tevékenykedő, kisgyermeket nevelő munkatársnőink, hiszen egyszerre több szerepben is kiemelkedő teljesítményt kell nyújtaniuk. A most elnyert ösztöndíj csupán egyike a támogatásnak, amelynek köszönhetően megkezdett munkájukat folytatni tudják, ugyanakkor fontos, hogy munkahelyüktől, a Debreceni Egyetemtől, közvetlen munkatársaiktól és családtagjaiktól is pozitív visszajelzéseket kapjanak, hiszen ezek nélkül nem érhetnek el kimagasló eredményeket – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László, a DE tudományos rektorhelyettese.

Akadémiai doktori értekezésük megírásához Gesztelyiné Zsuga Judit, az Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Tanszék professzora és Kundrát-Simon Edina, a Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézet Ökológiai Tanszék professzora, míg tudományos eredményeik publikálásához Telek-Haberberger Andrea, az Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet tudományos munkatársa és Török Éva, az Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszék adjunktusa nyert támogatást.

A pályázati felhívásra összesen 73 érvényes pályázat érkezett: 18 pályázatot az 1. kategóriában, 55-öt pedig a 2. kategóriában nyújtottak be. A három nagy tudományterület – bölcsészet- és társadalom, élet-, valamint matematikai és természettudományok – mindegyikéről érkeztek pályázatok.

Sajtóközpont – BZs

forrás: MTA