Felvételi véghajrá

Több mint tízezer férőhely, tizennégy kar, háromszáz szak – le ne maradj arról, hogy az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye, a Debreceni Egyetem hallgatója lehess! Július 12-én éjfélig pótolhatod a felvételihez szükséges dokumentumokat.

Év végi bizonyítvány, érettségi eredmény, nyelvvizsga, többletpontok – számos oka lehet annak, hogy valaki a jelentkezési lappal egyidőben nem tudta benyújtani a pontszámításhoz szükséges valamennyi dokumentumát. A pótlásra és az esetleges módosításokra – például új lakcím - július 12-e éjfélig van lehetőség az E-felvételiben.

A dokumentumokat kétféleképpen lehet benyújtani: elektronikusan vagy postai úton. Az első esetben az E-felvételi rendszerébe kell feltölteni a szkennelt iratokat a Dokumentumok menüpontban, a jelentkezési helyek számától függetlenül egy példányban. Amennyiben a feltöltés sikeres volt, a fájl megjelenik a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban. Ha egy már meglévő dokumentumhoz kell feltölteni egy új fájlt (pl. középiskolai bizonyítvány még hiányzó oldalait), abban az esetben a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban az adott dokumentumtípus melletti Művelet ikonra kell kattintani. Fontos, hogy a dokumentum jól olvasható legyen és tartalmazza a személyes adatokat.

Postai úton az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190. címre lehet a dokumentummásolatokat eljuttatni. Célszerű postai benyújtás esetén a dokumentummásolatra ráírni a felvételi azonosító számunkat.

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

A 2017-es felvételi ponthatárait július 26-án hozzák nyilvánosságra, amelyről legkésőbb augusztus 8-ig felvételi határozatot is küldenek a jelentkezőknek postán vagy emailben. Bizakodhatnak azok, akik májusban vagy júniusban már sikeresen vették az első akadályt: az alkalmassági vizsgát, ami persze csak úgy lehet belépő az egyetemre, ha a felvételi ponthatárt is eléri a jelentkező.

A Debreceni Egyetem tanárképzési szakán több mint négyszázan vettek rész pályaalkalmassági vizsgán és szinte kivétel nélkül mindannyian megfeleltek. A Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karra jelentkezők közül körülbelül hétszázan bizonyították rátermettségüket, az idén először induló gyógypedagógia szakot megjelölők közül viszont csak azoknak kell majd vizsgázni, akik felvételt nyernek. Először tartottak egy fizikai felmérésen alapuló motoros és testnevelés alkalmassági vizsgát az intézmény másik új képzésén, a testnevelőtanári szakon, melyen ötvenegy jelentkező felelt meg.

Újdonság volt idén a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga, ilyet azok választhattak és teljesíthettek, akik még a kétszintű érettségi bevezetése előtt maturáltak, kiváltva ezzel az emelt szintű érettségi vizsgát. A Debreceni Egyetemen mindössze egy jelentkező akadt fenn a szűrőn a tizenegy vizsgázó közül.

Sajtóiroda-TB