Fajtamentő program az egyetemen

A fekete mangalica megmentésére indít ötéves kutatási programot a Debreceni Egyetem a tenyésztőkkel.

A mangalica tenyészállat-állomány az elmúlt évtizedek alatt néhány százról mára tízezres nagyságrendűre duzzadt.  A Debreceni Egyetem agrárkara és az intézmény kereteiből indult Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete ugyanis újra felkarolta tenyésztésüket, így kikerültek a súlyosan veszélyeztetett kategóriából. A mangalica négy színváltozata (szőke, vörös, fecskehasú és fekete) közül a fekete azonban a XX. század első harmadában eltűnt a köztenyésztésből, úgyszólván kihalt.

- Az elmúlt másfél évtizedben néhány fecskehasú állományban előfordult fekete színű egyed, amelyek felszaporításával, mára sikerült egy körülbelül 150 állatot számláló populációt elérni, mellyel már megkezdődhet egy fajta megmentését és elismertetését célzó kutatóprogram - tájékoztatott Szabó Sándor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának (DE MÉK) docense.

Ezért indított közös kutatási programot a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE). Az erről szóló együttműködési megállapodást a program vezetői pénteken írták alá a Farmer Expón.


- Számunkra természetes volt, hogy a Debreceni Egyetemet választjuk a program kutatás-fejlesztési helyének, hiszen több évtizede kötődünk ehhez az intézményhez, amely rendelkezik azzal a tudásbázissal, humánerőforrással és feltételrendszerrel, hogy részt vegyen az úttörő fajtarekonstrukcióban – emelte ki Tóth Péter, a MOE elnöke.

- A fekete színű egyedeket olyan mértékben kívánjuk felszaporítani, és egymással szoros rokoni kapcsolatban nem álló vonalakat kialakítani, hogy a beltenyésztést és annak kedvezőtlen hatásait elkerülve gazdaságos termelésben fenn lehessen tartani a populációt, és azt önálló fajtaként elismertetni. Ennek érdekében párosítási terveket készítünk és a fajta értékmérő tulajdonságait dokumentáljuk – részletezte Komlós István, a DE MÉK dékánja.

Az ötéves program alatt a MOE a tenyésztésszervezést, a fajták jelölését, begyűjtését, az állatok rendszerezését, a tenyésztők szervezését végzi majd.

Sajtóiroda-TB