Együttműködés a zöldebb jövőért

Hosszú távon működő környezetvédelmi monitoringrendszer létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A közös, komplex adatgyűjtési és kiértékelési tevékenység a város és a régió biodiverzitásának megőrzését fogja segíteni.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az együttműködés április 3-i ünnepélyes aláírásán kiemelte, hogy ezzel az automatizmussal olyan eredmények születhetnek a környezetvédelem érdekében, amilyenre eddig nem volt példa a térségben.

- A biológiai sokféleség, az élőlények és az előhelyek változatosságának fenntartása globális érdek.  A Debreceni Egyetem széleskörű kollaborációval és tudásbázissal megtámogatott intézetben foglalkozik a biodiverzitás kérdésével, az agrártevékenység kapcsán pedig fejlett agrometeorológiai monitoring rendszert dolgozott ki. Mindez megadhatja a szakmai alapokat az új rendszer kidolgozásához és üzemeltetéséhez. Ezen a területen reményeink szerint úttörő szerepe lehet majd a Debreceni Egyetemnek, hiszen a régióban eddig a biodiverzitást érintően átfogó kutatást és ellenőrzést még nem végeztek. A Debreceni Egyetem tudásbázisára építve, a nemzetközi elismertségű professzorok tudományos munkájával még zöldebbé válhat a város – hangsúlyozta a rektor.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy a város és az egyetem együttműködése számos területen segítette már elő a fejlődést, az újabb közös munka révén megvalósuló monitoringrendszer túlmutat Debrecen határain.

- A városstratégia tervezése elképzelhetetlen lenne a Debreceni Egyetem nélkül. Ez a régi jó kapcsolat mindig segített a városnak abban, hogy megtalálja a válaszokat az adott korszak kihívásaira. A klimatikus viszonyok folyamatosan feladatok elé állítanak minket, ráadásul a  környezetvédelemről komplexen kell gondolkodni. Szükség van a gazdasági növekedésre, de ugyanennyire szükség van a környezet megóvására és védelmére, hiszen az egyre zöldebb környezet hozzájárul ahhoz, hogy Debrecen sikeres és fenntartható módon fejlődő város, régióközpont legyen A monitoringrendszer működtetése során létrejött eredmények stabilitását és hitelességét az egyetem szakmai és tudományos háttere adja majd meg – jelentette ki a polgármester.

Az új, automatizált adatgyűjtő, elemző és ellenőrző környezetvédelmi rendszer négy területen, a levegőtisztaság-, a vízminőség-, a talaj és termőföld-, valamint a biodiverzitás-védelemben, a természetvédelemben folytat majd átfogó megfigyeléseket, adatgyűjtést. Napi huszonnégy órában különböző műszerekkel, fizikai mintavétellel, folyamatos nyomon követéssel figyelik majd a felszíni és a felszín alatti vizek, a talaj, a termőföld és a levegő minőségét.  


A környezetvédelmi adatok hitelesítését akkreditált laboratóriumban végzik majd a szakemberek. Az adatok elemzésében az MTA Atommagkutató Intézettel is együttműködik a város és az egyetem.

Sajtóközpont - BZ