Egyetemi kínálat a Hello szakma!-kiállításon

A Debreceni Egyetem több kara és programja is bemutatkozik a Hello szakma! – Út a jövőbe című pályaorientációs kiállításon, amelyet október 5-6-án harmadik alkalommal rendez meg a Debreceni Szakképzési Centrum.

A Nagyerdei Stadion Halljában és az Északi Rendezvénytéren két nap alatt csaknem 80 kiállító, oktatási intézmények - köztük a Debreceni Egyetem (DE) - képzési kínálatát és a városban működő nagyobb vállalatok munkalehetőségeit ismerhetik meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok. A kiállításra a megye több településéről mintegy 400 általános iskolás is érkezett, akik részt vesznek a DE Tanítsunk Magyarországért mentorprogramjában.

A rendezvényen külön standokon mutatkozik be a DE Klinikai Központ, a Tanárképzési Központ, a Gazdaságtudományi Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, valamint a Műszaki Kar.

- Csaknem tíz éve elkezdődött Debrecen újraiparosítása, az ide érkező cégeknek jól képzett szakemberekre van szükségük. A Debreceni Egyetem remek lehetőségeket kínál az ilyen magas színtű tudás megszerzéséhez – fogalmazott az eseményen a Műszaki Kar (MK) dékánja.

Husi Géza kiemelte: a DE MK valamennyi hagyományos műszaki területen képez szakembereket, így például lehet gépészmérnöknek, mechatronikai mérnöknek, járműmérnöknek, építészmérnöknek, építőmérnöknek, környezetmérnöknek és hivatásos pilótának is tanulni. Minden szakon létezik alap- és mesterképzés is. 

- Mostanában a legfelkapottabb szakjaink a járműmérnöki és a villamosmérnöki mesterképzés, illetve a mechatronikai alap- és mesterképzés. Ez nem véletlen, hiszen a technika fejlődésével szinte minden műszaki berendezés használ valamilyen elektronikát, vezérlést. Az ezekkel kapcsolatos ismereteket elsősorban a mechatronikai mérnök, a villamosmérnök vagy autók esetében a járműmérnök szakjainkon lehet elsajátítani – tette hozzá.

A dékán hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem képzései egyre fejlődnek, amit az is bizonyít, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott Times Higher Education (THE) egyetemi rangsorban a DE 400 helyet lépett előre a tavalyi helyezéséhez képest, a legjobb három százalékba került. Ebben a Műszaki Kar eredménye is benne van, vagyis érdemes itt tanulni – fogalmazott.   


Sajtóközpont – BZs, OCs