Új Gyermeksürgősségi Központot hoznak létre a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján. A fejlesztésnek köszönhetően a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel felszerelt épületben egységes gyermeksürgősségi ellátás jön létre, ami minőségi változást hoz a gyermekek kezelésében – hangzott el az új egység csütörtöki alapkőletételén.

Modern, minden igényt kielégítő kétszintes épülettel bővül a DE KK Gyermekgyógyászati Klinikája, ezzel létrejön az úgynevezett egykapus sürgősségi gyermekellátás Debrecenben.

- Olyan központ épülhet meg a kormány, az egyetem és az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) együttműködésében, mely a régió gyermekellátásában rendkívül fontos szerepet fog betölteni. Egy ilyen mértékű infrastrukturális fejlesztés nélkülözhetetlen a betegeknek, az orvosoknak és az egyetem oktatóinak egyaránt. Ez a beruházás kivételes módon hozzájárul a Debreceni Egyetem innovatív tevékenységéhez is – hangsúlyozta az ünnepi eseményen Kossa György, a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke kiemelte, hogy a fejlesztés 21. századi körülményeket teremt az ellátásban.

- A központ létrehozása újabb mérföldköve az ország egyik kiemelkedő sürgősségi oktató-kutató-gyógyító centrumának. Az épülő új komplexum a jelenleginél is színvonalasabb feltételeket teremt a gyermekek sürgősségi és baleseti ellátásában, az orvosszakma számára pedig új dimenziót, kiszélesedő lehetőséget kínál – fogalmazott beszédében a DE KK elnöke.

Papp László polgármester elmondta: mindenkit büszkeséggel tölthet el az a munka, ami a DE Klinikai Központban végeznek a szakemberek, hiszen a KK-ban folyó szakmai munka a város életének egyik olyan eleme, amely erősíti Debrecent.

Jenei Zoltán, az OKFŐ főigazgatója hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer és az emberek életében meghatározó fejlesztés indult a Debreceni Egyetemen, mely hosszú ideje a főigazgatóság megbízható, stabil partnere. Megjegyezte azt is, hogy a gyógyításhoz megbecsült orvosokra és szakdolgozókra, eszközökre, infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, ezeknek a feltételeknek a megteremtésében egy fontos állomáshoz érkezett most a DE Klinikai Központ. Hozzátette: közös összefogással sikerült elérni, hogy a beruházás sikeresen megvalósulhasson.

A Gyermeksürgősségi Központban négy egymás melletti ambulancián párhuzamosan zajlik majd a betegellátás: a 18 ágyas gyermeksürgősségi részlegben a házi gyermekorvosok 24 órában alapellátási igényű betegeket fognak kezelni, a mellette lévő klinikai sürgősségi ambulancián pedig komplexebb ellátást végeznek majd.

A további két egységben 15 ágyas, korszerű képalkotó diagnosztikai részleggel kiegészített gyermeksebészeti- és baleseti osztályt hoznak létre. Az endoszkópos laborban bronchofiberoszkópos és gasztroszkópos beavatkozásokra is lehetőség lesz.

- A gyermeksürgősségi ellátás kiemelten fontos fejlesztési területe a gyermekgyógyászatnak. Az új központot egy alagút – úgyis mondhatnánk, hogy egy köldökzsinór – köti majd össze a klinika épületével, így szoros funkcionális egységet fognak alkotni. Az eddig széttagolt struktúra helyett az egységes irányelveken alapuló, gyermeksebészeti-traumatológia, aneszteziológiai- és radiológiai sürgősségi hátterű ellátás jobb minőségűvé, gyorsabbá és költséghatékonyabbá válik – emelte ki Szabó Tamás. A DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója felidézte, hogy a gyermeksürgősségi

központ létrehozása már a korábbi klinikaigazgató, Balla György professzor vezetése alatt felvetődött, a végleges megvalósításhoz a klinika orvosai 74 sürgősségi ajánlást készítettek el.


A több mint kétmilliárd forintos beruházást követően naponta 120-130 beteget tudnak majd fogadni az ambulancián. Az építkezést a tervek szerint az év végére fejezik be.

Sajtóközpont - BZ