Deja vu: portrék, történetek az egyetemről

Megjelent a Debreceni Egyetem (DE) alumni lapja, a Deja vu magazin legújabb, nyári száma. Most kissé nagyobb hangsúlyt kaptak a sokszínűséget bemutató írások, a művészettel kapcsolatos portrék, valamint a sport, hiszen a DEAC színeiben lesz egyetemi versenyzője a párizsi olimpiának, ám előtte hamarosan megkezdődnek az Európai Egyetemi Játékok megmérettetései.

A magazin Fiatal tehetségek rovatában bemutatkozik Lengyel Ádám, a DE pénzügy-számvitel szakos hallgatója, aki 16 ország több mint 200 indulója közül bizonyult a legjobbnak a London Stock Exchange Group Workspace Portfolio Management versenyén.

Beszélgetést olvashatnak az intézmény köztiszteletben álló, nyugalmazott docensével, Kiss Sándorral, aki a Bölcsészettudományi Kar Francia Tanszékén tanított és ma is ott kutat, publikál immár hatvan éve. A tanszék vezetője volt hosszú éveken át, és még 82 esztendősen is elismert résztvevője az egyetem életének.

Óriási érdeklődést váltott ki a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre Egyesület szervezésében rendezett XV. Egyetemi Képzőművészeti Tárlat, amely másfél évtizede biztosít lehetőséget arra, hogy az egyetem képzőművészet iránt fogékony polgárai bemutathassák alkotásaikat.

Világbajnoki aranyérmek birtokában már a párizsi olimpia kapujában áll a DEAC kiváló vívója, Battai Sugár Katinka. A fiatal tehetség a DE Gazdaságtudományi Karának hallgatója, aki előtt még hosszú és sikeres sportkarrier körvonalazódik, éretten tekint a jövőbe és semmit nem akar a véletlenre bízni. Mint mondja: a sportban és az életben is csak úgy lehet eredményeket elérni, ha felkészülten és bátran néz szembe a kihívásokkal.

A lap beszámol – többek között – a hamarosan induló Európai Egyetemi Játékok eseményeiről is, amelyeknek Debrecen és Miskolc ad majd otthont. A Kincsek az egyetemen rovatban pedig ezúttal a Főépület előtti park első, Méliusz Juhász Pétert ábrázoló szobrának történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Még több érdekesség és interjú olvasható a Deja vu online is elérhető nyári számában.

És végül egy örömhír: a Debreceni Egyetem ez év szeptember 28-án első alkalommal rendez Alumni Fesztivált, amelyre valamennyi volt hallgatót, a jogelőd intézmények hallgatóit is nagy szeretettel várják a szervezők. A részletekről, előkészületekről hamarosan beszámolunk az egyetemi hírportálon, a hirek.unideb.hu oldalon.

Sajtóközpont - BZs