Bolyai-ösztöndíjasok a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem tíz fiatal kutatója is elnyerte idén a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. A pályázat eredményeit péntek tette közzé honlapján a MTA.

A Magyar Tudományos Akadémia 1997-ben alapított, teljesítmény-központú, magas presztízsű, országos ösztöndíja a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, amelynek célja a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése a fiatal kutatók körében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítése. Az ösztöndíj jelentőségét növeli, hogy összege az idei pályázati felhívás meghirdetésekor az eddigi 124 500 forintról 250 000 forintra emelkedett.

- A most elnyert ösztöndíj fiatal kutatóink eddig elért eredményit minősíti, egyben lehetőséget teremt a már megkezdett munka folytatására. A Debreceni Egyetem számára fontos a pályázati siker, hiszen ez a támogatás is hozzájárul intézményünk szakmai és tudományos utánpótlásának biztosításához – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma a szakértői értékelések és a kollégiumok javaslatai alapján döntött a nyertes pályázatokról. Az ösztöndíj elnyeréséről kiállított okleveleket a nyertesek szeptember 15-én vehetik át az MTA Székház Dísztermében rendezett ünnepségen.

A Debreceni Egyetem nyertes kutatói:

Antal László - Természettudományi és Technológiai Kar

Bartha Ildikó - Állam- és Jogtudományi Kar

Bíró Éva - Általános Orvostudományi Kar

Ceglédi Tímea – Bölcsészettudományi Kar

Csehi András - Természettudományi és Technológiai Kar

Hollóczki Oldamur - Természettudományi és Technológiai Kar

Nagy Attila - Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar

Pénzes János - Természettudományi és Technológiai Kar

Rákos Mónika - Gazdaságtudományi Kar

Tornai Dávid - Általános Orvostudományi Kar

A nyertesek teljes listája a https://mta.hu/mta_hirei/a-2022-ben-bolyai-janos-kutatasi-osztondijat-nyert-kutatok-112243 oldalon olvasható.

Sajtóközpont – BZs

forrás: mta.hu