Bemutatkoztak a Debreceni Egyetem kiváló kutatóhelyei

A Debreceni Egyetem kiemelt kutatási infrastruktúráit ismerhették meg a résztvevők a Kémia Koordinációs Intézet csütörtöki rendezvényén. A workshop célja az volt, hogy elősegítse, erősítse a különböző karok, intézetek és kutatócsoportok közötti együttműködéseket, ezzel is hozzájárulva az egyetem tudományos teljesítményének növeléséhez.

A Debreceni Egyetem több kutatóegysége is megkapta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elismerését, és bekerült az ötven legkiemelkedőbb hazai kutatási infrastruktúra közé. A rendezvényen ezek közül a kémia területéhez köthető kutatóhelyek mutatkoztak be. 

- Az elmúlt időszakban robbanásszerű fejlődés zajlott a technológiában. Az infrastruktúra korszerűsítése nélkülözhetetlen, hiszen modern műszerek, eszközök nélkül ma már nem lehet nemzetközi szintű kutatásokat végezni. Törekednünk kell azonban arra, hogy a beszerzett műszerek a teljes kutatói közösség számára hozzáférhetőek legyenek. Ezt segíti a nagy műszerregiszter létrehozása, melynek angol nyelvű változata is hamarosan elkészül – hangsúlyozta köszöntőjében Tőzsér József élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes.  

Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja pedig arról beszélt, hogy a karon szerteágazó kutatásokat végeznek, a természettudományokon túl műszaki, mérnöki területeken is. A TTK-n az elmúlt két évtizedben az alapkutatás mellett egyre bővült az alkalmazott kutatások köre, amikor azt is megvizsgálják, hogy az eredményeknek milyen technológiai alkalmazási lehetőségeik vannak, ezen kívül a karon kísérleti fejlesztésekkel is foglalkoznak.  

- A kutatómunka sikerének egyik fontos pillére a kiemelt, kiváló minőségű infrastruktúra. A TTK-n az elmúlt évtizedben két nagy műszerfejlesztési GINOP-pályázat valósult meg, melynek eredményeként az NKFIH által 2021-ben meghirdetett kiváló nemzeti kutatási infrastruktúra pályázaton két laborunk is sikeresen szerepelt, bekerült a top 50 nemzeti kiváló kutatási infrastruktúra közé. Ezek a kiemelt infrastruktúrák fontosak számunkra, mert azon túl, hogy kielégítik az őket működtető kutatói közösség igényeit, együttműködéseket generálnak, hiszen elérhetővé tesszük ezeket az eszközöket, laboratóriumokat más kutatócsoportok számára, így infrastruktúránkkal hozzájárulhatunk az egyetem tudományos teljesítményének növeléséhez – mondta Kun Ferenc. 

A csütörtöki szakmai tanácskozást a Debreceni Egyetem másfél éve létrehozott Kémia Koordinációs Intézete rendezte, melynek elsődleges feladata a kémia és a kémiához köthető tudományterületen dolgozó szakemberek munkájának segítése. Az intézet összefogja, összehangolja a különböző karokon folytatott kémiai tevékenységet, támogatja az együttműködéseket, a kollaborációkat, hogy ezáltal hatékonyabbá tegyék az oktatást és a kutatást. A workshop megszervezésével a tudományos tevékenységet szeretnék harmonizálni. A csütörtöki volt a programsorozat második rendezvénye.  

- Az első állomás a januárban megrendezett onkológiai workshop volt, ahol nagyon sok kollaborációs kapcsolat jött létre. A mai rendezvénynek az a célja, hogy úgy segítsük tovább az együttműködések kialakítását, hogy tájékoztatjuk a résztvevőket arról, hogy az egyetemen, a különböző karok intézeteiben milyen infrastruktúra, eszköz- és műszerpark áll rendelkezésre. Azt szeretnénk megmutatni, hogy nem kell külföldre vagy másik hazai egyetemre menni kollaborációt keresni, mert lehet, hogy itt is megtalálható az az infrastruktúra vagy az a műszer, amire a kutatónak szüksége van – emelte ki Nagy Péter, a Kémia Koordinációs Intézetet megbízott igazgatója. 


A szakmai napon a Debreceni Egyetem szakemberei kémiai, orvostudományi, fizikai, valamint agrár- és élelmiszer-innovációs szekcióban mutatták be kutatási infrastruktúrájukat. Emellett például az Atommagkutató Intézetben rendelkezésre álló lehetőségeket is megismerhették a résztvevők. 

A workshop következő rendezvényén a tervek szerint az ipari partnerek is bemutatkoznak. A cél, hogy bővüljön, erősödjön az egyetem és a piaci szereplők együttműködése, kollaborációs tevékenysége.    


Sajtóközpont - CzA