Az amerikanisztika ünnepe

Konferenciával ünnepli huszonöt éves jubileumát a Debreceni Egyetemen az Angol-Amerikai Intézet és a Fulbright Bizottság.

A rendszerváltás után jöhettek létre hazánkban az egyetemeken az amerikanisztikával foglalkozó műhelyek, az 1991/92-es tanévtől tanulhattak a Debreceni Egyetem jogelődjén is először amerikanisztikát a diákok. Ahogy a szeptember 2-án megkezdődött, „English and American Studies Then and Now” című konferencián Abádi Nagy Zoltán intézetalapító igazgató felidézte, a Debreceni Egyetemen fontosnak tartották, hogy a már addig is létező angol képzéssel egy intézetben alakítsák ki az új diszciplína intézményi feltételeit, így jött létre az Angol-Amerikai Intézet.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a konferencia megnyitóján arra is rámutatott, hogy a huszonöt évvel ezelőtti eseményekre emlékezés egyben a rendszerváltás korszakára való visszatekintés is.

Az amerikanisztikai tanulmányok lehetővé tételével a rangos külföldi ösztöndíjakkal foglalkozó Fulbright Bizottság is irodát nyithatott Magyarországon: a debreceni rendezvényen Jókay Károly, a hazai Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem egyike volt a program itthoni alapítóinak.

Az Angol-Amerikai Intézetben az elmúlt huszonöt évben csaknem harminc külföldi oktató tartott órákat Fulbright-ösztöndíjasként.


A Szeptember 2-án és 3-án zajló konferencián akár még a kortárs amerikai indián humorról is lehet előadást hallgatni, az alapításra való emlékezés azonban szeptemberben több rendezvénnyel tovább folytatódik.

Glant Tibor, az Észak-Amerikai Tanszék vezetője úgy tájékoztatott, hogy szeptember második felében rendeznek egy találkozót a végzett debreceni amerikanistáknak, amelyen karrierjükről mesélnek majd az egykori debreceni egyetemisták, de a Kutatók Éjszakájára is több programmal készülnek, elemezni fogják például a végéhez közeledő amerikai elnökválasztási időszakot.

Sajtoiroda - SzL