Üzbég egészségipari partner

A gyógyszerésztudományi képzések üzbegisztáni bevezetéséről, valamint közös oktatási, kutatási, fejlesztési programok támogatásáról és mobilitási programok elősegítéséről állapodott meg a Debreceni Egyetem az üzbég kormányzattal. Az intézményre mint tudásbázisra számít a külföldi partner.

Az üzbég gyógyszerfejlesztésért felelős ügynökség vezetőjét, Sardor Karievet Szilvássy Zoltán rektor fogadta kedden az egyetemen. A megbeszélésén egyebek mellett szó volt a Debreceni Egyetem gyógyszerésztudományi oktatási-kutatási portfóliójáról, valamint az intézmény által létrehozott országosan egyedülálló gyógyszeripari klaszterről is. A rektor kiemelte, hogy hosszas munka vezetett a mostani megállapodáshoz.

- A Fluarttal mint az egyetem vállalati partnerével már folynak az egyeztetések a kismolekulás gyógyszergyártás üzbegisztáni beindításáról. A Debreceni Egyetemre az ehhez szükséges gyógyszeripari munkakultúrának a megteremtésében számítanak – nem is elsősorban mint felsőoktatási intézményre, hanem mint az ország egyetlen gyógyszeripari klaszterét, a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klasztert irányító intézményre. A DE-nek jó hagyományai vannak az ipari folyamatokhoz szükséges oktatásban – hangsúlyozta az aláírás kapcsán Szilvássy Zoltán rektor. Az egyetemi vezető hozzátette: a DE a gyógyszeripari klaszternek köszönheti ezen jártasságát, az ipari nagyvállalatokkal történő közösmunka révén szerzett gyakorlatot.

Szilvássy Zoltán reményét fejezte ki, hogy a jövőben nőni fog a Debreceni Egyetemen tanuló üzbég hallgatók létszáma.

Az üzbég gyógyszerfejlesztésért felelős ügynökség vezetője, Sardor Kariev elmondta, hogy a Debreceni Egyetem Magyarország egyik vezető felsőoktatási intézménye, amelynek jelentős hagyományai vannak a gyógyszerésztudományi képzések és az egészségipar területén.

- Üzbegisztánban rendkívül dinamikusan fejlődik az üzbég gyógyszeripar és gyógyszerésztudomány, ezért nagy szükség van a jól képzett szakemberekre. A megállapodások keretében lehetőség nyílik, hogy az üzbég hallgatók és oktatók a Debreceni Egyetemen szerezzék meg a szükséges tudást. Az intézmény három területen – biotechnológia, gyógyszerészet és mezőgazdaság – nyújt tudományos támogatást – sorolta Sardor Kariev. Utóbbit támogatja az a szerdai megállapodás is, melyet a Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 6. ülésén Budapesten írtak alá a DE vezetői és az Üzbég Felsőoktatási Ügyekért Felelős Minisztérium képviselői.


A keddi megbeszélésen részt vett Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, akik kiemelte, hogy jelentős fejlődés előtt áll az üzbég gyógyszerpiac, ami a hazai gyógyszeripari szereplők – mind a gyártók, mind a kutatás-fejlesztésben érdekeltek – számára nagyon vonzó célországgá teszi.

- A Debreceni Egyetemmel nagyon komoly klaszterszövetségünk van. Együtt kutatunk-fejlesztünk, olyan projekteken dolgozunk közösen, ahol a Debreceni Egyetem biztosítja a szükséges tudásbázist, az oktatási-képzési profilt, mi pedig a fejlesztési-gyártási oldalt – jegyezte meg Greskovits Dávid.

A Debreceni Egyetemnek jelenleg hét üzbegisztáni hallgatója van.

Sajtóiroda - TPL