Újabb sikerek a mentorprogramban

A Debreceni Egyetem mentorprogramjának eredményeiről számoltak be, valamint a következő félévben várható szakmai teendőkről egyeztettek a részt vevő szakemberek és hallgatók a Sporttudományi Koordinációs Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A mentorprogramnak ezúttal már huszonnyolc sportoló hallgató a tagja.

Az országban elsőként a Debreceni Egyetemen indulhatott el a mentorprogram, melynek célja, hogy egészen a diploma megszerzéséig segítse a sportban kiemelkedő eredményeket elérő tehetséges hallgatókat. A mentorált sportolót folyamatosan figyelemmel kísérik, bármikor segítséget nyújthatnak a mentorok a sikeres vizsgázás és a féléves követelmények teljesítése érdekében. A mentorprogramban olyan tutor is a sportoló hallgató rendelkezésére áll, aki vele azonos szakon tanul, így a lehető legjobb rálátása van a tanulmányi sajátosságokra. A Debreceni Egyetem mentorprogramjában jelenleg tizenegy sportágból összesen huszonnyolc, a sportban kiemelkedően eredményes hallgató vesz részt. 

A kedden megrendezett szakmai eseményen a mentoráltak, a mentorok és a tutorok számoltak be az eddigi eredményekről, a felkészülések sikerességéről és módjáról, valamint azokról a teendőkről, amikre még szükség van a további sikeres együttműködés érdekében. 

- A kettős életpályamodell mint kutatási terület is jelen van az egyetemen, a sportképzés gazdag infrastrukturális háttérrel büszkélkedhet, a kétlépcsős sportösztöndíj-program sokat segít az egyetemi sport fejlődésében, a mentorprogram pedig példaértékű a hazai felsőoktatás számára. A tehetséges fiatalok olyan segítséget kaphatnak, amely révén a sportolásban és a tanulásban is kivételes eredményeket érhetnek el. A kettő kiegészíti egymást, ehhez minden támogatást igyekszik megadni a Debreceni Egyetem. Fontos, hogy ezek a fiatalok felismerték, a jövőjük szempontjából meghatározó a tanulás – fogalmazott Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója. 

Az eseményen részt vett a mentorprogram tagjaként Bágyi Kinga, a Fogorvostudományi Kar dékánja, aki megjegyezte: a programnak köszönhetően a tanulmányok előrehaladása mellett senkinek nem kell hátat fordítania a sportnak. Jávor András, a DEAC elnöke kiemelte: a sportpályán és a tanulásban is folyamatos kihívásokkal szembesülnek a hallgatók, emiatt maximális elismerés illeti őket. 

Bácsné Bába Éva, a DE GTK Sportgazdasági és -menedzsment Intézet igazgatója szintén mentorként vesz részt a programban, az eseményen átadta Senánszky Petrának a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elismerését.

A tanácskozáson meghatározták, hogy az egyetemen tanuló sportoló hallgatók mellett kik lesznek azok a mentorok, akik támogatják őket a továbbiakban a tanulmányaik szervezésében és tutorként kikhez fordulhatnak majd segítségért.


A DE mentor- és tutorprogramjában nappali tagozatos sportolók vehetnek részt, akik a minél jobb tanulmányi eredmény elérése érdekében egyéni vagy kedvezményes tanrend szerinti oktatást, valamint rugalmas vizsgarendet is kérhetnek.

A mentorprogramban résztvevők listája a mellékelt táblázatban olvasható.

Sajtóközpont - BZ