Online konferencián számolhattak be kutatási eredményeikről hétfőn a Debreceni Egyetem hallgatói, akik a 2022. évi Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatán az első félévre nyertek el ösztöndíjat, így szakmai programjuk január végén lezárul.

A rendezvényen öt tudományterületen – agrár-, bölcsészet-, természet-, orvos- és egészség-, valamint társadalomtudományok – négy szekcióban – Agrár- és természettudományok, Bölcsészettudományok, Orvos- és természettudományok, Társadalomtudományok – 34 előadó tartott beszámolót, köztük 15 alap-, illetve mesterképzéses graduális hallgató, 16 doktorandusz és 3 doktorvárományos.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) 2016-ban indított, több témakörben kiírt ösztöndíjrendszer, amelynek a Debreceni Egyetem (DE) fiatal kutatói sikeres pályázói már a kezdetek óta. A támogatás jelentős segítség a hallgatóknak, fiatal kutatóknak egyaránt, hiszen az ösztöndíj lehetőséget biztosít arra, hogy a nyertesek szakmai munkájukra koncentrálhassanak.

- A Debreceni Egyetem évente rendszeresen két alkalommal – januárban és júniusban – rendez konferenciát, biztosítva ezzel a fórumot a fiatal kutatók számára, hogy közzétegyék eddig elért tudományos eredményeiket – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Varga Zsolt.

A DE Tudományos Igazgatóságának vezetője, az egyetem ÚNKP koordinátora kiemelte: az online szakmai találkozó a bemutatkozáson túl arra is lehetőséget teremtett, hogy az egyetem oktatóiból, professzoraiból álló bírálóktól a résztvevők azonnali visszajelzést kapjanak, ami akár új utat is mutathat a kutatómunka folytatásához – hangsúlyozta Varga Zsolt.

A konferencián előadások hangzottak el – többek között – a szürkevíz hasznosításáról a hidropóniás növénytermesztésben, a multinukleáris családban élő fiatalok helyzetéről, a népegészségügyi szűrések fontosságáról, valamint olyan aktualitásról is, mint a magyar régiók gazdasági teljesítményének összehasonlító elemzése a V4-ek tükrében.

Sajtóközpont – BZs