Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének székhelyén töltheti el szakmai gyakorlatának egy részét a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának néhány hallgatója. A két intézmény és a Magyar Turisztikai Ügynökség a múlt héten állapodott meg a mobilitási programról.

A magyarországi egyetemek közül elsőként a Debreceni Egyetemmel (DE) kötött együttműködési megállapodást az ENSZ Turisztikai Világszervezete, a World Tourism Organization (UNWTO). A dokumentumot az UNWTO székhelyén, a spanyol fővárosban a múlt hét csütörtökön írták alá, ahol a DE-t Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, Erdey László, a DE Gazdaságtudományi Kar (GTK) nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese és Jánosy Orsolya, a DE Nemzetközi Irodájának vezetője képviselte. A szerződést az UNWTO részéről Zurab Pololikashvili, a szervezet főtitkára, a Magyar Turisztikai Ügynökség részéről pedig Könnyid László turizmus szakmai vezérigazgató-helyettese látta el kézjegyével.

Fotó:UNWTO
 

Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese a megállapodás kapcsán a hirek.unideb.hu-nak elmondta, hogy intézményi szinten is kiemelt jelentőségű a most aláírt megállapodás.

- Egyetemünk számára kiemelt fontosságú, hogy biztosítsuk a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségét valamennyi ezt igénylő hallgatónknak. Ma már minden képzési területen nélkülözhetetlenek a nemzetközi kapcsolatok, a gazdaságtudományi képzésben ennek különösen nagy a szerepe – hangsúlyozta az oktatási rektorhelyettes.

Fotó: UNWTOJánosy Orsolya, a Nemzetközi Iroda vezetője kifejtette: a megállapodás értelmében a DE GTK hallgatóinak – elsősorban a turizmust és a vendéglátást tanulóknak – félévig, vagy egy évig tartó színvonalas madridi szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít majd az UNWTO. Az erre kiírandó pályázat nyerteseit a DE Erasmus ösztöndíjjal fogja segíteni, amit a turisztikai világszervezet 350 euróval egészít ki fél évig.

- Óriási lehetőség ez a mi hallgatóink számára, mivel az UNWTO a szakma egyik csúcsszervezetének számít – jelentette ki Jánosy Orsolya.

Fotó: UNWTO
 

Erdey László, a DE GTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese hozzátette: a szerződés aláírását követően szóba került a megállapodás esetleges későbbi kibővítése, előbb az ugyancsak a GTK-hoz tartozó rekreáció és életmód alapképzési szak hallgatóival, majd a DE más karai is sorra kerülhetnek.

- Hálásak vagyunk Janech Péternek, az UNWTO igazgatóhelyettesének, illetve a Turisztikai Ügynökségnek, hogy segítették az együttműködés létrejöttét, amely megnyitja az utat a már létező szakok sokszínűbbé tétele, illetve új, akár online képzések megvalósítása előtt. A GTK az UNWTO-val való partnerségen keresztül tovább szélesítheti kapcsolatait a turisztikai terület legnagyobb multinacionális vállalataival és legjobb nemzetközi képző- és kutatóhelyeivel is – jelentette ki a GTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese.
 

Sajtóiroda - OCs