Stuttgartban járt a DESzínház

Angol nyelvű színházi előadásával Magyarországot képviselve mutatkozott be Stuttgartban az AMAfesten a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művészeti Központjával szakmai partnerségben működő DESzínház Vígkarma Társulata.

A szeptember 22-25. között negyedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Amatőr Színházi Találkozón (International Amateur Theatre Festival-on - AMAfest) a debreceni művészeti csoport a The Universal előadásával vett részt. A társulat szeptember 23-án lépett fel a stuttgarti Theater am Olgaeckben.

A Theater am Olgaeck kamaraszínházként elkötelezett az európai kulturális csereprogramok mellett, amelyek keretében rendszeresen tartanak előadásokat, felolvasásokat, kiállításokat, klasszikus és kortárs műveket is bemutatva. 

Az AmaFest nemzetközi amatőr színházi fesztivált 2019-ben szervezték meg először azzal a céllal, hogy teret biztosítsanak az amatőr színtársulatok bemutatkozásához és eszmecseréjéhez, mert őszintén vallják, hogy az amatőr színházi világ sok izgalmas, kísérleti szempontot mutat be, amelyeket érdemes megosztani a nagyközönséggel is. 

A mostani találkozón a házigazda Németországon kívül észt, román, olasz és lengyel társulatokat is láthatott a közönség. A produkciók egyik különlegessége volt, hogy szinte valamennyi csoport saját nyelven adta elő műsorát. 

– Fontos a társulat számára, hogy a nemzetközi porondon is bemutatkozhat, ahol unikumnak számít, hogy angol nyelvű produkcióval tudtunk színpadra állni – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Lakó Zsigmond

A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Művészeti Központjának igazgatója, a társulat vezetője hangsúlyozta: a sikeres szereplés egyben megalapozza a következő hónapok tennivalóit is, hiszen már készülünk az október végi II. MUST Összművészeti Találkozóra, a Színházi Olimpia részeként szervezett 2023-as AITA Világtalálkozóra, amelynek a Csokonai Fórum ad majd teret.

A Debreceni Egyetem jelenlegi és egykori hallgatóiból álló öt tagú társulatot (Barta Viola, Tar Veronika, Marton Sándor, Szabó Dániel, Szurdoki Péter) stuttgarti útjára Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke is elkísérte. Az előadást Szurdoki Péter, a DE BTK Művészeti Központ óraadó tanára rendezte.

Sajtóközpont – BZs