Skill-laborok a biztonságosabb betegellátásért

Európában elsőként Magyarországon jött létre országos skill-laborhálózat. A Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen továbbfejlesztett központokban, illetve 16 megyei oktatókórházban az orvostanhallgatók valósághű körülmények között, korszerű és magas színvonalú eszközökkel gyakorolhatják a diagnosztikus, terápiás és életmentő beavatkozásokat. A több mint 13 milliárd forintos projekt eddigi tapasztalatait csütörtökön a Debreceni Egyetemen vitatták meg az intézmények képviselői.

Az országos skill-laborhálózat az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerségében jött létre. 
 A skill-laborokban orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és egészségügyi szakképzésben résztvevők valósághű, szimulációs környezetben gyakorolhatják a betegellátást. A Debreceni Egyetemen a gyakorlati oktatást a Sebészeti Műtéttani Tanszéken, illetve az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központban kialakított laborokban végzik. 

-    A skill-labor bizonyos beavatkozások, alapvető orvosi kompetenciák gyakorlati fejlesztését segíti, az injekciós technikától egészen a komplex csapatmunkát igénylő betegellátási szituációig. Egy intenzív ágyon elhelyezett, tüneteket produkáló magas hűségű páciens-szimulátor segítségével például az ellátó team munkáját lehet gyakorolni, és visszaigazolásokra is alkalmas. A hallgatók a laborokban elsajátíthatják a sebészeti műtéttani alapokat, többek között az érkatéterezési, artroszkópos, endoszkópos szimulátorok, a légút-, és vénabiztosítás, illetve az ultrahang diagnosztika különböző eszközei is megtalálhatók- mondta a hirek.unideb.hu-nak Németh Norbert, a projekt egyik szakmai vezetője, a DE Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese.  

A hallgatók, szakdolgozók és rezidensek gyakorlatot szerezhetnek, megismerik a korszerű eszközök használatát, fejlődnek készségeik, képességeik. A projekt célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése. 

-    Történelmi jelentőségű a magyar orvosképzésben, illetve továbbképzésben, hogy ez a projekt megvalósulhatott. Nagyon fontos, hogy a skill-laborokban az orvostanhallgatók begyakorolhatják a különböző készségeket, így a betegágy mellett már nagyobb biztonsággal végezhetik feladataikat. Emellett a modern szimulációs eszközök az orvosok számára is lehetőséget biztosítanak a rendszeres gyakorlásra, fejlődésre – hangsúlyozta Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.  

A 2017-ben kezdődött projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg, 13 és fél milliárd forintos támogatásból. A szakmai felügyeletet biztosító egyetemi skill-központok, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem összesen több mint 2 milliárd forint értékben képzést támogató eszközöket és összességében mintegy 196 millió forint értékben informatikai eszközöket, a képzést támogató szoftvereket is beszereztek. A Debreceni Egyetemen mintegy 1 milliárd forintból fejlesztettek. Az intézményben eddig több mint 17 ezren vettek részt a szimulációs jellegű oktatásban. 

-    A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2021 januárja óta zajló integrációs folyamatban fontos szerep jut az oktatásügynek is. Az elmúlt években nagyon szoros együttműködés alakult ki az Általános Orvostudományi Kar és a Klinikai Központ vezetése között annak érdekében, hogy az orvostanhallgatók a legmagasabb szintű képzést kapják. A skill-laborok is ennek a célnak kívánnak megfelelni. A hallgatók a gyakorlati elemeket korszerű környezetben, nagyon magas technikai színvonalon sajátíthatják el – emelte ki Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke. 


Európában először Magyarországon jött létre skill-laborhálózat, amely nemzetközi együttműködésekre is lehetőséget teremt a kutatás-fejlesztés területén. 

Sajtóközpont - CzA