SIR: élen az energia témakörben

A 25. helyen áll a Debreceni Egyetem a SCImago Institutions Rankings tematikus, kelet-európai rangsorában. A DE olyan neves intézményeket előz meg az energia témakörben mint a moszkvai Lomonoszov Egyetem, a lengyel Jagelló Egyetem és a cseh Károly Egyetem.

A SCImago Institutions Rankings (SIR) az egyetemek, akadémiák és kutatóintézetek tudományos teljesítményét vizsgálja. Az intézményeket egy összetett mutató alapján rangsorolja, amely három különböző idikátort egyesít: a kutatási teljesítményt, az innovációs eredményt és a webes láthatóság alapján mért társadalmi hatást.

A kelet-európai térségben 338 egyetemet és kutatóintézetet vizsgált a rangsorkészítő az energia témakörben, amely magában foglalja az energiamérnöki és villamosenergia-technológiát, az üzemanyag-technológiát, a megújuló energiát, fenntarthatóságot és környezetvédelmet, illetve az energia egyéb területeit.

A SCImago egyetemek és kutatóintézetek jellemzésére szolgáló bibliometriai elemzésértékelő rendszere a Scopus nemzetközi tudományos publikációs adatbázisban szereplő dokumentumok intézményi hovatartozásán keresztül méri az intézmények teljesítményét. Az egyetemek, akadémiák és kutatóintézetek egyértelmű azonosítása után hozzárendeli a Scopusban elérhető publikációkat és hivatkozásokat az egyes intézményekhez, majd ez alapján rangsorolja őket.

A Debreceni Egyetem a 25. helyet szerezte meg a listán, kutatási teljesítményben a 20., innovációban a 37., míg a társadalmi hatás tekintetében a 12. lett.

- Nagyszerű eredmény, hogy a Debreceni Egyetem legjobb magyarként a 25. lett, valamint maga mögé tudta utasítani Közép- és Kelet-Európa meghatározó intézményeit: a Lomonoszov Moszkva Állami Egyetemet (47), a lengyel Jagelló Egyetemet (67) és a cseh Károly Egyetemet (94). Ebben fontos szerepet játszott, hogy a 2020. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében az energia, energetika témakörben öt kutatócsoport végzett kutatások az egyetemen – mondta el az eredmény kapcsán a hirek.unideb.hu-nak Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

A rangsor élén három orosz intézmény végzett: az Állami Menedzsment Egyetem, a Moszkvai Állami Regionális Egyetem, illetve az Orosz Tudományos Akadémia. Magyar intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett a Természettudományi Kutatóközpont, a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Szent István Egyetem, a Miskolci Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, az Energiatudományi Kutatóközpont és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szerepel a listán.

Sajtóiroda - TPL